frida.bg
краят на света

Апокалипсис кога? Кога ще дойде краят на света?

Както може би сте чули, краят на света беше обявен за миналата събота, 23 Септември. Също така може би сте разбрали, че това не се случи, независимо какво сочеха космическите знаци.

Още от зората на човешката цивилизация човек се е вълнувал от въпроса кога и как е започнал света и, по важно – кога ще свърши. И преди, и сега е имало хора, вярващи, че ще има Aпокалипсис.

Този термин първоначално е означавал откровение за Божията воля, но сега обикновено се отнася до убеждението, че краят на света е предстоящ дори в собствения живот. Това вярване обикновено е придружено от идеята, че цивилизацията скоро ще свърши с гръм и трясък поради някакво катастрофално глобално събитие.

През изминалите хилядолетия и религиозни пророци, и учени са правили своите предсказания за края на света и всички те имат нещо общо – не са се сбъднали!

Но тези вярвания не са характерни само за отминалите тъмни векове – те съществуват и сега. С настъпването на техническата ера и процъфтяването на науките се променят само предполагаемите причини за очаквания край.

Предлагаме Ви да прегледаме заедно някои от предсказанията, отнасящи се само за 21 век.

Краят на света: 1 Януари 2000

Широко разпространени и преди това, през 1999 г. прогнозите за компютърната грешка Y2K бележат бум. Според тях в полунощ на 31 декември 1999 г. много компютри ще бъдат поразени от неизправности, водещи до големи катастрофи по света и обществото ще престане да функционира.

По-религиозно настроените смятат, че на този ден ще се състои Божия съд. Други обясняват, че грешката Y2K ще предизвика глобален икономически хаос, който Антихристът ще използва, за да се издигне на власт.

Краят на света: 6 Април 2000

„Истинската и жива Църква на Исус Христос на светиите от последните дни” предсказа, че Второто пришествие на Христос ще се случи точно в този ден.

Краят на света: 5 Май 2000

Движението „Нуваубийска нация” заявява, че на тази дата планетите от Слънчевата система ще се подредят така, че ще бъдат привлечени към Слънцето и ще се състои „звезден холокост“.

Краят на света: 2000 година

Двехилядната година е любима на много предсказатели. Още през 13 век теологът Питър Оливи пише, че през нея ще се състои Страшния съд. Медиуми от по-старо и по-ново време прогнозират, че през тази година Антихристът ще се разкрие. Дори Сър Айзък Нютън потвърджава, че „Христовото Хилядолетие” ще започне през тази година, базирайки се на Пророчествата на Данаил и Апокалипсиса на Св. Йоан.

Църквата на обединението на Муун също очаква Небесното царство през 2000 г. Уви.


Planet_nine_artistic_plain By Tomruen, nagualdesign; background taken from File:ESO – Milky Way.jpg – Own work, CC BY-SA 4.0

Краят на света: 2001 година

Това е годината, в която ще настъпи краят на света според Тинета Мохамед от афроамериканското политическо и религиозно движение „Ислямска Нация”.

Краят на света: Май 2003

През 1995 основателката на уебсайта ZetaTalk Нанси Лейдър прогнозира, че през май 2003 г. Земята ще се сблъска с планетата Нибиру. Извънземни същества от звездната система Зета Ретикули били съобщили това на Лейдър чрез имплант в мозъка ѝ. Според тях мистериозната планета ще навлезе в нашата слънчева система и дори и да се размине със Земята, ще предизвика промяна на полюсите, която ще унищожи повечето хора.

Краят на света: Ноември 2003

Японският култ Aum Shinrikyo предсказва, че светът ще бъде разрушен от ядрена война между 30 октомври и 29 ноември 2003.

Краят на света: 12 Септември 2006

Пророчеството на Израил Хокинс, пастор в „Дома на Йехова”, също предрича ядрена война, която ще сложи край на света. Според него тя ще започне точно на 12 септември 2006 г.

Краят на света: 29 Април 2006

През 1990 американският медиен магнат Пат Робъртсън публикува книгата си „Новото хилядолетие”, в която пише, че Земята ще бъде разрушена и краят на света ще настъпи на тази дата.

Краят на света: 2010

Според предвижданията на „Херметичния Орден на Златната Зора” това е годината, през която ще дойде краят на дните.

Краят на света: 2011

Харолд Кемпинг, евангелист и радио журналист, предсказва, че на 21 май 2011 ще има опустошителни земетресения. Ще последват пет месеца на огън, жупел и чума на Земята. Милиони ще умират всеки ден. Кулминацията би трябвало да настъпи на 21 октомври, когато Бог ще приеме около 3% от световното население на Небето.

„Божията църква, подготвяща се за Божието царство” също посочва 2011 като годината, в която Христос ще се върне на Земята. Наистина, преди това те са говорели за 2008, а след това отлагат края на света за 2012.

През същата година има и много разпространени страхове, че кометата Еленин, която пътува почти директно между Земята и Слънцето, ще предизвика смущения на земната кора, причинявайки масови земетресения и приливни вълни. Други предсказват, че Еленин ще се сблъска със Земята на 16 октомври. Учените, разбира се, се опитват да успокоят страховете, като заявяват, че нито едно от тези събития не е възможно.

Краят на света: 30 Юни 2012

Хосе Луис де Хесус, лидер на сектата Creciendo en Gracia предсказва, че правителствата и икономиките по света ще рухнат на този ден и че той и неговите последователи ще претърпят трансформация, която ще им позволи да летят и да минават през стени…

Краят на света: 21 Декември 2012

Уникалната комбинация от цифри в тази дата вдъхновява многобройни предсказания за края. Според едни Земята ще бъде разрушена от загадъчната планета Нибиру, според други – от друг космически обект, нашествие на извънземни или избухване на супернова.

Някои изследователи на Маите казват, че неизбежната гибел е предречена от тях още преди векове. Други пък им опонират, че тезата, че календарът на маите свършва през 2012 показва неразбиране и неправилно интерпретиране на културата им.

Учени от НАСА, както и експерти-археолози уверяват, че подобни събития не се очакват през годината.

Краят на света: 23 Август 2013

Тази дата се появява в предсказанията на Распутин. Според него на този ден чудовищни бури и пожари ще унищожат по-голямата част от живота на Земята и Синът Божи ще се завърне, за да утеши страдащите.

Краят на света: 2014-2015

Така нареченото „Пророчество на кървавата луна” твърди, че през този период ще се случи описаното в Библията Второ Пришествие.

Краят на света: 23 Септември 2017

Последният засега случай, в който се разминахме с края на света, беше преди една седмица. Отново Нибиру трябваше да даде началото на Армагедон. Коварната планета от далечния космос, чието идване се очаква от години, обаче за пореден път разочарова почитателите си. Насрочената дата отмина безславно, без следа от Нибиру – просто защото тя не съществува.

Следващят път, когато ще настъпи краят на света е през 2020 г. Да го очакваме тогава предупреждава Джийн Диксън, един от най-известните медиуми и астролози на 20 век. Ако и тогава пак се разминем, можем да го чакаме пак през 2021 (според американския пастор Ф. Кентън Бешор), през 2026 (според Международна Фондация „Месия”) и през 2060 (отново според Нютън). А ако все пак краят на света не настъпи до края на този век, следващите поколения могат да се ослушват за него през 2129, 2239, 2280 или дори 11120 година! Или пък да направят свои собствени предсказания!