frida.bg

Най-невероятните пътища на другите континенти

След като Ви разказахме за най-интересните пътища в Европа, време е да Ви поканим и на обиколка из по-отдалечените континенти.

Идеята да пътуваш не заради определена дестинация, а заради самия път може да се стори странна на доста хора. Но има и такива, които чувстват познато вълнение и копнеж дори само при мисълта за пътуване. А има и такива пътища, които предлагат усещания и гледки, запомнящи се за цял живот.

„Пътуването, не пристигането, има значение.“ Т. С. Елиът

Пътят към планината Фиц Рой, Патагония

Photo by Nestor Galina – originally posted to Flickr as El Chalten, CC BY 2.0

Един от най-вълнуващите пътища в света предлага изумителни гледки към богатото природно разнообразие на Патагония. Част от масива на Андите, планината Фиц Рой не сваля снежното си наметало през цялата година. Тя превръща южната част на Аржентина в притегателен център за алпинисти от всички земни краища.

До нея се стига с полет до Буенос Айрес и оттам до Ел Калафате, известен курорт на брега на езерото Аржентина. Тук се намира Националния парк Los Glaciares – Ледниците – атракция за туристи от цял свят. Той се простира на площ по-голяма от 4000 кв. км. и 30% от тях са покрити с лед. В него можете да отидете на екскурзии и експедиции през необятните ледени полета.

Пътуването към планината Фиц Рой оттук продължава най-често с автомобил под наем, който ви повежда по самотния път през голите на пръв поглед равнини. Оказва се обаче, че те не са ненаселени – покрай пътя може да видите пасящи диви лами гуанако и големи колкото тях бягащи птици нанду.

Степите са пресечени от множество големи и дълбоки езера, изсечени от ледниците, които сега са се отдръпнали по-близо до Андите. Пътят заобикаля езерото Аржентина и се извива около езерото Виедма, като разкрива изумителни гледки пред очите на пътешествениците.

Пътят през Национален парк Зайън, Юта

Photo by Tobias Alt – Own work, GFDLCC

Друг от най-живописните пътища на света се намира в Северна Америка. Той се извива между извисяващите се отвесно скали на 24-километровия каньон Зайън. Той получава името си от заселниците мормони през 19 в., които виждат в него „природния храм на Бога”. Затова му дават името на свещения хълм Цион (на англ. – Зайън).

И наистина, гледките, които се появяват пред погледа ви докато се движите по този път са божествено величествени. В началото на каньона е Храмът на Синауава – естествено образуван амфитеатър със стени, надвишаващи 900 м. От тук тръгват по-леки и по-трудни туристически маршрути, които ще ви изведат до главозамайващи висини под ясното небе. Препоръчваме да слезете от автомобила и да почувствате тези древни скали под краката си.

Смелите ще открият великолепна панорама към извивките на река Върджин сред зеленината, подхранвана от нея. След всеки завой се откриват разноцветни пейзажи, които минералните отлагания са обагрили в ярки червени, розови, пурпурни, оранжеви и жълти тонове. От високите на места над 600 м. скали се през пролетта се спускат стремглаво водопади.

Пътят в планината Тианмен, Китай


Чудотворната планина Тианмен (Врата към Рая) в китайската провинция Хунан придобива все по-голяма слава заради многобройните природни и културни забележителности, които крие.

А извивките на този невероятен път приличат на тялото на дракон, спящ в планината. Наричат го Пътят към Рая. Той е дълъг само 11 км, но има 99 завоя, по 11 за всеки от 9-те райски палата, а краят му е точно в подножието на т.нар Небесна стълба – 999 каменни стъпала към входа на Тианмен.

От там започва тясна дървена пътечка – т.нар. Призрачен път, дълъг около 800 м. Той следва извивките на скалата, скрит на места от клони и растителност. През 2011 г. към него е пристроено 60-метрово продължение, изцяло от стъкло. Прозрачната повърхност, се извисява на 1400 м. над бездънната пропаст и предлага шеметна разходка в планината, родила много легенди.

Пътят до връх Чапман, Южна Африка


Този изумителен 9-километров път се намира в югозападния край на африканския континент на брега на Атлантическия океан. Неговите 114 завоя Ви изкачват постепенно по скалистия бряг към връх Чапман на 593 м надморска височина. От там се разкрива спираща дъха панорама към океана и крайбрежието.

Пътят е изсечен в скалите преди век, строежът му е продължил 7 години и е инженерен подвиг за времето си. Всяка година през март около Кейп Таун се провежда една от най-големите велосипедни надпревари в света, включваща планинска отсечка по пътя до връх Чапман.

Покрай пътя са разположени многобройни перфектни местенца за пикник, където можете да отдъхнете, любувайки се на океански заливи от едната страна и планински върхове от другата. Ако имате късмет, можете да видите китове, които преминават наблизо в периода от август до ноември.

Пътят Каракорум, Пакистан


The_beautiful_Karakoram_Highway By Saadzafar91 – Own work CC BY-SA 3.0

Още един от забележителните пътища по света. Той е дълъг 1300 км и свързва Пакистан и Китай. Популярна туристическа атракция, той е един от най-високите асфалтирани пътища на Земята, минавайки на 4714 метра в планините Каракорум.

Поради голямата височина и трудните условия, в които е бил построен, често го наричат „Осмото чудо на света“. През последните години той привлича вниманието на почитателите на все по-нашумелия „приключенски туризъм”. Пътувайки по него ще попаднете във фанстастично царство на остри планински зъбери, ледници и езера.

Покрай пътя има повече от 50000 образеца на скални рисунки и релефни изображения – уникална възможност да видите загадъчни животни, хора и ловни сцени, нарисувани преди 7000 години.