frida.bg

Най-великите жени, печелили престижната Нобелова награда (част 1)

Четири институции присъждат изключително уважаваните годишни Нобелови награди на учени и личности, които имат забележителен принос и достижения в областта на мира, икономиката, литературата, медицината, физиката и химията. Всички награди, освен Нобелова награда за икономика са създадени през 1895 г., с което се изпълнява волята на Алфред Нобел

 

Централата банка на Швеция Sveriges Riksbank започва да присъжда наградата за икономика през 1968 г. Нобеловият носител получава почетен медал и диплома в допълнение към сериозната парична награда. Четиридесет и осем жени са удостоени с честта да бъдат лауреати на Нобелова награда. Мария Склодовска-Кюри влиза в историята през 1903 г., когато става първата жена, която печели Нобелова награда, а през 1911 г. получава отличието за втори път.

В тази статия ще ви разкажем и за други жени, които са имали невероятен принос в своята област на науката и обществото,за което са били отличени с Нобелова награда.

Мария Склодовска Кюри

Мария Склодовска е родена през 1867 г. във Варшава. Към онзи момент градът е част от Кралство Полша, както и по-голямата Руска империя.

Завършва университет във Варшава и е започва практическа научна работа в града. Впоследствие се премества във френската столица Париж, където продължава своето образование. Тя е част от Сорбоната в периода 1891–94 г., където изучава науките химия и физика. По-късно през живота си Мария Кюри става първата жена преподавателка в това висше училище.

Двамата с Пиер Кюри си сътрудничат по научни проекти, които Мария продължила след смъртта му през 1906 г. Постиженията, приписани на Мари, включват откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент, развитието на теорията за радиоактивността, развитието на методите за изолиране на радиоактивни изотопи, създаването на институтите „Кюри“ във Варшава и Париж и разработването на мобилни рентгенографски единици по време на Първата световна война, които да предлагат услуги си на полските здравни центрове. Мария и Пиер Кюри получават Нобеловата награда за физика през 1903 г., а самата Мария Кюри получава Нобеловата награда за химия през 1911 г.

Уангари Маатаи

Уангари Маатаи е родена в беден, изолиран и отдалечен район в Кения, известен като Ихите, Кения. След края на колониалния период в Африка се открива възможност местни малдежи да получат образование в САЩ и Западна Европа. Маатари е измежду 300 гимназисти, които са избрани да учат в САЩ през 1960 г.

Уангари Маатаи получава стипендия в колежа Маунт Сейнт Сколастика , в Аткинсон, Канзас, където през 1964 г. завършва бакалавърска степен по биология, с втора специалност химия и немски език. Днес колежът е известен като Бенедиктински колеж . Маатаи впоследствие се присъединява към университета в Питсбърг, където придобива магистърска степен по биология. Тя продължава своето образование в Германия и Найроби, където придобива докторски степени и изучава ветеринарна анатомия в университета в Найроби.

Независимо къде и какви работни позиции заема, професор Маатаи живо и активно се вълнува и се бори срещу последиците от климатичните промени и влошаването на състоянието на околната среда. Създава организация, останала в историята с името си „Спасете земята Харамбее”. По-късно то се превръща в Движението на зеления пояс. Маатаи насърчава жените в Кения да засаждат млади дръвчета на територията на цялата страна, като търсят в близките гори семена от местни видове.

Тя се опитва да мотивира финансово различни доброволци и вярващи в идеята да засаждат дръвчета в други региони страна и други държави.

Движението на зеления пояс има за цел да се превърне в масово явление и механизъм за масово засаждане на дървета и опазването на околната среда

Професор Маатаи печели международна известност със своята работа по опазването на природата, а също и като активист за демокрация и човешки права. Приносът на Уангари Маатаи в тези области е отчетен с връчването ѝ на Нобеловата награда за мир за 2004 г.

И до днес Уангари Маатаи продължава да бъде пример за множество жени и млади момичета, които виждат в нея модел за успех, борбеност и решителност, че биха могли да бъдат част от промяната и независимо къде и в какви условия са родени, са достатъчно интелигентни, талантливи и надарени, за да достигнат до самия връх на своето професионално и личностно развитие.