frida.bg

Колко често изхвърляме храна? И защо това е глобален ЕКО проблем

Коло често изхвърляме храна? Този толкова наивно зададен въпрос съвсем не е маловажен. Около 63 милиона тона храна се изхвърлят всяка година в САЩ, а в Европа цифрите са още по стряскащи. Европа изхвърля годишно 88 милиона тона храна на боклука на стойност 143 билиона евро.  Това са данни на European Commission. Най-много храна се разхищава в страните Нидерландия, Белгия, Кипър и Естония, а най-малко в Словения, Румъния, Малта и Гърция. Макар България да не е сред най-разхищаващите страни, е важно да обърнем внимание на този световен екологичен проблем и да опитаме да го променим нещо на нивото на собствената ни кухня.

Защо това е толкова сериозен ЕКО проблем?

Разхищаването на храна всъщност включва разхищаване на вода и енергия, както и замърсяване на почвата. Защото всяко нещо, което купим в супермаркета е красиво опаковано в пластмасова опаковка, която в повечето случаи не се рециклира.

Според данни на ООН разхищаването на храна носи още един риск. Около 8% от вредните въглеродни емисии на планетата ни идва от производството на храна във фабриките. А за всеки килограм произведена храна в атмосферата ни отиват около 4.5 килограма въглероден диоксид. Предвид темпото, с което все повече храна се произвежда всеки ден, тази статистика е наистина плашеща.

Какво можем да направим ние, за да намалим собтвеното си разхищение на храна?
Пазарувайте по списък

Така намалявате риска да купите нещо, от което нямате нужда. Може би много неща ще се опитват да ви съблазняват от витрините с намаленията си и красивите си опаковки. Но когато купуваме нещо на промоция „5 за 3” вероятно ще изхвърлим една част от храната, просто защото няма да можем да я консумираме навреме и тя ще се развали.

Планирайте какво ще приготвите за вечеря

Когато планираме какво ще приготвим за вечеря няколко дни напред ние ще знаем какво точно количество продукти ни трябва и колко време ще можем да консумираме приготвената храна. По този начин ще избегнете губенето на време за пазаруване в последния момент точно след работа, когато сте супер уморени. Както и чуденето какво да сготвя днес.

Прверявайте срока на годност

Много промоции и намаления на храна се завъртат около това, че срока на годност на конкретния продукт изтича. Вместо да се запазявате с нещо „на намаление”, което утре може вече да мирише на развалено, проверявайте срока на годност. Така ще спестите пари и ще намалите изхърлянето на храна на боклука.

Използвайте кутии и специални пликове за съхранение

Много продукти могат да бъдат съхранени за по-дълго в хладилника ни, когато ги държим в затворена кутия или пликове, които плътно се затварят.

Замразявайте

Ако забележите, че няма да успеете да приготвите за вечеря тези зеленчуци отделете малко време и ги замразете. Бъдете разумни и не оставяйте продуктите да се развалят. Ще можете да ги приготвите по-късно, а те ще бъдат на ръка разстояние.