frida.bg
изневярата

Изневярата: една наистина различна перспектива от Естер Перел

Естер Перел, психотерапевтката, която говори открито за интимността и секса, ни дава съвсем различна перспектива за изневярата. Тя до голяма степен разклаща разбирането ни за любовната афера като за „край на връзката“. Естел Перел не се застъпва за изневярата, но и не я отрича, а ни дава едно ново разбиране за това какво всъщност се случва под повърхността на отношенията.

Какво всъщност означава моногамията и да бъдеш верен?

Според психотерапевтката моногамията е външно наложена система най-вече за контрол над женската репродукция. В резултат на тази възбрана са породени хиляди вярвания, които често се отричат едно друго. За мъжа е било важно да знае чии са децата на жената, за да могат само неговите наследници да го наследят. Логични икономически причини, но още няма и спомен за фантазията за голямата любов.

Верността е била основата на патриархалното общество, а моногамността е била доста по-различна от днес. В основата на моногамията всъщност стои концепцията да имаш един партньор за цял живот. Докато сега, тази концепция е доста изкривена, но все така доминираща нашето подсъзнание. Днес моногамността е да бъдеш само с един партньор и това се отнася за всяка следваща връзка.

Икономическите причини, които са задвижили процеса, или кой ще наследи кравите ми?, отдавна не са актуални. Но влиянието на дълбоко вкорененото вярване все още навигира разбирането за важността на моногамията в нашия живот и за огромната драма след нейната поява в отношенията, която често става край на връзката.

Какво е символичното значение на изневярата?

Според Естел Перел любовната афера извън установената връзка може да бъде съкрушителна, но също така и освобождаваща. Тя може да бъде източник на сила и да има лечебно въздействие. Според нея във всяка връзка има период, в който интимността сякаш си е отишла, липсват разговорите и емоционалната интимност.

Всяка изневяра е в пряка връзка с трудностите в брака, а според психотерапевтката изневярата е отчаян зов към промяна. Тя често предизвива установената семейна система и я преобръща надолу с главата, за да даде шанс на партньорите да изберат дали да създадат нова или не. Тя разтърсва фантазията ни, че сме единствени за партньора си и поставя всичко в нашия свят под съмнение, но само за да ни даде шанс да преоткрием една нова идентичност за себе си и едно ново разбирае за света!

Гледайте това видео с Естер Перел и се пригответе за един наистина откровен размисъл за връзките и изневярата!

  • в долния десен ъгъл на видеото ще намерите субтитри на български език!