frida.bg

Жените-фараони, които управляваха Египет (част 3)

В първата и втората част на нашия разказ за жените-фараони, които са били владетели на Древен Египет ви представихме някои от най-значимите и важни владетелки в историята на тази хилядолетна страна и цивилизация.

В последната статия от нашата поредица ще ви представим трите най-важни жени-фараони на Египет – Нефертити, Клеопатра и Твосрет.

Нефертити

Нефертитие един от най-известните владетели на древен Египет. Част от изключителната ѝ слава и превръщането ѝ в, едва ли не, част от поп-културата се дължи на откриването на добре запазения ѝ бюст, който разкрива изключителната красота на кралицата. На местният език Нефертити означава „красотата е дошла“, което можем да разчетем като свидетелство за нейната невероятна хубост, която е била ценена още приживе.

Точната дата на рождението на кралицата не е известна, но се смята, че рождената и година е около 1370 г. пр. Хр. Не са напълно известни със сигурност и предците на Нефертити, но има исторически теории, според които фараон Аи Хеперхеперура е баща на кралицата, но към момента няма неопровержими доказателства, които да доказват подобна теория.

Първоначално Нефертите се омъжва за Аменхотеп III, с което се превръща и в кралица. Скорошната смърт на владетеля обаче, изцяло променя политическия пейзаж и начело на държавата  застава неговия син неговият син Аменхотеп IV, по-известен като Ехнатон – фараона-еретик. Той също се жени за Нефертити.

Управлението на двамата представлява период, който според мнозина може би най-богатата ера на в историята на Древен Египет. Царството се радва на икономическа и политическа стабилност. Нефертити е била толкова могъща и влиятелна по време на управлението на съпруга си, че фараонът я назначава за съ-владетел през 12-та година от управлението му. Според някои източници след смъртта му, Нефертити поема еднолично управлението на Египет, след като го предава на 9-годишния Тутанкамон.

Смята се, че е починала през 1330 г.пр.н.е., но точната причина за нейната смърт все още не е установена. Можем да съдим за огромното влияние на кралицата и по факта, че по-късно тя е била погребана в Долината на царете.

Твосрет

Твосрет е жена-владетел на Древен Египет и е последният фараон от 19-та династия. Вярва се, че Твосрет е дъщеря на Тахат и Меренпа и сестра на Аменмесе. Историците и археолозите вярват, че Твосрет е втората съпруга на фараон Сети II. След заговор и убийството на Сети II, Твосрет застава на практика начело на страната като кралица регент на правовия наследник – Сиптах. Тя заема позиция в продължение на близо 6 години до смъртта на Сиптах. След смъртта му, около 1191 г.пр.н.е. Творсет се възкачва на трона, за да стане фараон.

В по-късните години на царуването на Твосрет Египет е бил измъчван от граждански войни, за които се смята, че са причинили смъртта ѝ. Историците смятат, че тя умира около 1189 г. пр.н.е., а смъртта ѝ отбелязва края на 19-та династия. Следващият владетел-фараон на Египет е Сетнахт, който бележи началото на 20-та династия.

Клеопатра

Клеопатра е може би най-известната жена-владетел (но и фараон) в Древен Египет. Интересен исторически факт е, че въпреки получаването на титлата фараон, Клеопатра не е наистина от египетски произход, а по-скоро с гръцки корени. Самото име „Клеопатра“ също е с гръцки произход и означава „Бащина слава“. Пълното име на Клеоптра е всъщност Клеопатра Теа Филопатор и Филопатрис, което означава „Богинята Клеопатра, любимка на баща си, обичаща родината си“.

Клеопатра е родена през 69 г. пр.н.е. Клеопатра се е изкачила на трона около 51 г. пр.н.е след смъртта на баща си Птолемей XII Авлет.

Световноизвестният литературен критик и специалист Харолд Блум я определя като „първата световна знаменитост“ и до известна степен има право. Тя е изключително известна и популярна, както в Египет, така и в съседните страни, включително Римската империя. На практика Клеопатра никога не се възкачва официално на престола и не е била едноличен владетел на Египет, а единтвено е деляла управлението на страната със своя баща, брат и син. Техните титли обаче са били единствено представителни и параванни, а всъщност тя е управлявала с всички права и е била достоен владетел на Египет.

Клеопатра също е най-известна с интимните си отношения с Юлий Цезар и Марк Антоний, които са сред най-известните лидери на Римската империя. Клеопатра умира на 12 август, 30 г. пр.н.е. след самоубийство, вероятно вследствие на отравяне.