frida.bg

Жените-фараони, които управляваха Египет (част 2)

В предишния ни материал ви разказахме за две от най-ранните царици на Египет, които са проправили пътя за други жени, които имат амбицията да достигнат до най-високото ниво в политиката на страната. Продължаваме разказа си с нови важни за историята на Египет и света жени-фараони.

Нефрусобек е била жена-фараон, която е управлявала Древен Египет по време на 12-та династия

Името на кралицата означава „красотата на Собек“, което е служило за свидетелство за нейната велика и запомнящата се красота. Кралицата била също така известна като Себекнефрура Касебекра. Тя е сестра на фараона Аменемхет IV, който наследява на трона, тъй като брат ѝ не успява да остави след себе си мъжки наследници.

Името на Нефрусобек се споменава и от Манетон, и от Херодот в техните трудове, книги и извори. Властта на Себекнефрура Касебекр се характеризира с граждански безредици, които са измъчвали цялото царство, предизвиквайки икономически застой и политическа криза. Манетон твърди, че царуването на Нефрусобек е било сравнително кратко и е продължило едвa три години, десет месеца и двадесет и четири дни. Себекнефрура Касебекр не оставя никакви наследници. Тя почива през 1802 г. пр.н.е., а смъртта ѝ бележи края на 12-та династия. Следващият владетел -Угаф поставя началото на 13-та династия. Учените, египтолозите и историците смятат, че царицата Себекнефрура Касебекр е била погребана в пирамидата Северна Мажгуна.

Хатшепсут

Хатшепсут е бележита владетелка на Древен Египет и петият фараон на 18-та династия. Смята се, че Хатшепсут е родена през 1507 г.пр.н.е. Тя е дъщеря на  Фараон Тутмос I и съпругата му Ахмосе. Хатшепсут става кралица след брака ѝ с доведения ѝ брат Тутмос II, който наследява баща си като фараон, независимо че Тутмос I бил обявил дъщеря си за единствена законна наследница. След скорошна смърт на Тутмос II Хатшепсут се изкачва на трона като фараон след като законният наследник на Тутмос II – синът на Хатшепсут, Тутмос III е бил все още непълнолетен.

След като навършил нужните години, за да бъде провъзгласен за фараон той поема законната си титла и царувал заедно с майка си до около 1473 г.пр.н.е., когато Хатшепсут успява да убеди влиятелните жреци да я провъзгласят за дъщеря на бога Ра и съответно фараон. Това до голяма степен ѝ гарантирало, че ще бъде вечен владетел до края на живота си. Нейното желание обаче не било просто да бъде владетел, а да подсигури трона и за своята дъщеря.

По време на управлението си, Хатшепсут възлага изграждането на много паметници, включително храма на смъртта на Хатшепсут, разположен в Deir el-Bahri

Голяма част от тях били посветени на нея самата. Външната търговия също нараства по време на царуването на Хатшепсут, който издава заповед  да се построят големи търговски кораби, които плават до Страната Пунт ( област на източния бряг на Африка, южно от днешен Судан и на южното крайбрежие на Червено море. Областта била известна със своите богатствата), откъдето египтяните са се връщали с много ценности, дървесина и строителни материали.

В края на живота си се оттегля от активния политически живот, разочаровано от смъртта на дъщеря си и твърде уморена от продължилите с десетилетия политически борби, игри и интриги. Хатшепсут не е погребана в Долината на царете като останалите фараони на Египет.