frida.bg

За (без)условната любов и как да обичаме детето си качествено

Безусловната любов е всичко, от което нашето дете наистина се нуждае. Но често дори да обичаме децата си с цялото си сърце някак не успяваме да им го покажем. Дали защото сме прекалено заети в работата или имаме проблеми, които завладяват ума ни напълно. Но какво всъщност означава да обичаш детето си безусловно? Много лесно. Това е обич, която не зависи от условията, например на кой прилича детето, какви недостатъци и затруднения има, дали е послушно или палаво, дали изпълнява това, което му казваме или не.

Безусловната любов: или да приемем децата си, такива каквито са

Без да осъзнаваме тези условия често стоят между нас и децата ни и някак винаги имаме оправдание да се скараме, да назидаваме, да кажем кое е добро и кое не. И пропускаме най-важното, а то е да приемем децата си точно такива, каквито са. Защото това ще се превърне в основата на техния живот един ден като възрастни. Нашият глас става техен вътрешен глас. Някой ден в главата им ще звучат нашите упреци или нашите думи на разбиране и приемане. Семената за това посяваме ние. Днес.

Д-р Рос Кембъл в книгата си „Детето – как да го обичаме истински“ ни дава ясни и конкретни стъпки как да изразяваме качествено любовта си към детето, така че то да я разбере. Може да обичаме детето си повече от всичко на света, но ако това не стигне до него по подходщия начин, то ще се чувства недостатъчно обичано един ден. Просто защото това, което ще е запомнило са нашите условия, на които то така и не е успяло да отговори, за да заслужи любовта ни. Вижте как трябва да изразяваме любовта си качествено и отделете време за вашето скъпоценно дете – то го заслужава, а вие заслужавате това време с детето си!

Зрителен контакт

Зрителният контат е основно средтсво за изразяване на любовта. Не случайно, влюбените двойки могат да се гледат в очите с часове. Детето разчита зрителния контакт като средство за изразяване на любов. Всеки родител използва зрителния контакт по различни начини – любящ поглед като поощрение, строг поглед – като наказание, отсъстващ поглед – изключително болезнено за детето наказние. Ако използвате погледа си като средство за възпитание може би забелязвате, че имате голям успех. Детето се съгласява с вас от страх и защото не може да понесе отхвърлянето. Покорство, но на каква цена?

Истината е, че погледът ни трябва да изпразява мека любов и приемане всеки път, когато говорим с детето си, независимо дали е сгафило сериозно или не. Поякога не сме съласни с действията на детето, но това не трябва да бъде причина да отдръпваме цялостно любовта си от него. Ако детето се чувства прието и спокойно, то ще чуе и думите ни. Ако се страхува от отхвърляне, защото е счупило някоя вещ, то нито една дума няа да стигне до него, тъй като ще е парализирано от страх.

Физически контакт

Прегръдката е между родител и дете е нещо изключително важно за поддържане на топла емоционална връзка и изразяване на безусловна любов. Но има родители, които не се чувстват комфортно да прегръщат децата си и това създава една ладна физическа дистанция между родители и деца. И няма значение дали имаме момиче, или момче – децата имат нужда да бъдат гушкани, точно толкова колкото и да бъдат гледани с любов в очите. Това е символично доказателство, че тяхната фичическа форма (тяло) е добр приета в света и един ден те ще се чувстват комфортно в телата си. Както и няма да се страхуват от физическа близост, както е с хората, които рядко са гушкани в детството си.

Внимание

Може би сте чували (и изплзвали) репликата „Той/Тя просто търси внимание!“. Да, и това не е случайно. Щом детето търси внимание определено нещо го тревожи и ние като любящи родители трябва да му го дадем. То търси уверение, че е обичано, прието и оценено за това, което е. Понякога това е безкрайно досадно за нас родителите. Например, говорим за нещо важно с друг човек и детето идва и започва да ни дърпа за ръката настойчиво. Детето е усетило, че внимнаието ни е погълнато от нещо друго и започва да се безпокои: „Обичан ли съм още?“ Не подценявайте моментите, в които детето ви търси внимание. Това са най-подходящите мигове да го погледнете с нежност и да го прегърнете. Така със сигурност ще го уверите в своята безусловна и огромна обич. На която винаги може да се опре в трудни моменти.