frida.bg

Контактните лещи и „безобидните“ навици, които вредят на очите ни

Макар и да обичаме очите си и искрено да се опитваме да се грижим за тях, когато носим контактни лещи често допускаме грешки, с които поставяме под риск зрението си. Според скорошно изследване 99% от хората, които носят контактни лещи допускат поне една от тези грешки и то ежедневно. А това, според специалистите води до дългосрочни проблеми със здавето на очите. Инфекциите и възпалението на роговицата са само една част от вероятните последици.

Факт е, че контактните лещи са средство да се справи с вече съществуващ здравословен проблем. Когато не обръщаме внимание на препоръкие на нашия очен специалист и избираме да си правим каквото си искаме, вместо да забавимувеличаването на диоптъра ние го стимулираме. И създаваме сериозни рискове за още и още проблеми с очите ни, докато правим тези „безобидни“ навици. А ако трябва да сме откровени напълно, всеки от време на време ги прави. А не трябва.

Вижте кои са нещата, които просто трябва да спрем да правим с лещите си, за да пазим очите си здрави!
Подремвате ли с лещите си?

Да, познаваме прекрасно сладкия мързел в неделя следобед, когато дрямката прото ви заварва и съвсем не ви се става, за да свалите контактните си лещи. Заспивате с тях. И то доста често. Но по този начин причинявате недостиг на кислород към роговицата, а това улеснява навлизането на микроби в окото. Ако често заспивате с лещите си увеличавате риска от инфектиране на очите си почти 8 пъти. Изборът е ваш!

Носите ли лещите повече отколкото трябва?

Може би не помните точно кога сте отворили лещите си и удължавате употребата им с няколко дни или седмици. Голяма грешка! Това може да инфектира очите ви по същия начин както развалената храна би инфектирала стомаха ви. Просто не го правете!

Колко често сменяте контейнерите си за съхранение?

А замисляли ли сте се, че трябва да го правите? Контейнерите за съхранение и дезинфекция на лещите за през нощта абсрбират голямо количество микроби и според специалистите трябва да се сменят на всеки 2-3 месеца, без значение дали разтворът ви е свършил или не.