frida.bg

Жените-фараони, които управляваха Египет (част 1)

Жените фараони в Египет не са по-малко известни от своите „колеги“ мъже и успешно са водили страната през трудни времена

Историята на Египет датира от праисторическия период, който обхваща хиляди години, започвайки от ранната династична епоха, коятo обхваща последната част на Неолита – ок.4000 години пр.н.е. Владетелите на Египетското царство са известни като фараони. Те са били изключително почитани от своите поданици, които ги виждали и мислели за тях не като избрани лидери и управници, а като истински божества. Докато по-голямата част от познатите ни фараони са мъже, малцина, които са били жени всъщност са имали едни от най-впечатляващите биографии. В трите части на нашия разказ ще ви представим най-влиятелни и важни жени фараони в историята на Египет.

Мерит-нейт

Мерит-нейт се счита от много египтолози и историци за една от първите владетелки в историята. Името на Мерит-нейт най-общо се превежда като „Обичаната от Нейт“, като Нейт е богинята на лова, войната и тъкането в древноегипетската митология. Откритата гробница на Мерит-нейт също разкрива символи на божеството, което потвърждава идеята за желана асоциация на владетелката с богинята. Според историци, Марит-нейт е управлявал по време на първата династия или около 2970 г. пр. хр.

Смята се, че Марит-нейт е е била съпруга на фараон Джет и дъщеря на фараона Джер (директен потомък на фараон Нармер, който успява да обедини царството. Съществуват историци, които вярват,че той и Менес са един и същ човек). Мястото на погребението на Марит-нейт осигурява най-силното доказателство за нейното царуване като владетел на Египет, тъй като гробница ѝ е изключително подобна на тези на останалите фараони – както по размери, така и по външен вид и вътрешна украса. Историците смятат, че Мерит-нейт е управлявала Египет след смъртта на съпруга си Джет. Това се е наложило, тъй като синът й все още не е бил навършил нужната възраст за да бъде фараон. Управлението на Меритнейт продължило около три години. Археолозите са открили гробницата на Марит-нейт през 1900 г., заобиколена от около 40 по-малки гроба, за които се смята, че са част от нейните слуги.

Нитрокрис

Нитрокрис е друга известна жена владетел на Египет. Макар да няма ясни и категорични записи в древните египетски надписи и извори, които да доказват и потвърждават царуването ѝ или дори съществуването на Нитрокрис, кралицата се споменава от древногръцкия биограф Херодот в „Ториновия списък на царете“. Херодот твърди, че царицата веднъж е убила стотици египтяни за да отмъсти за убийството на брат си. Именно него тя наследява на престола и заема мястото му като фараон.

В писанията на друг древен писател – древноегипетският историк и жрец Манетон от Себеннит се твърди, че Нитрокрис е поръчал построяването на трета пирамида в Гиза. Към момента обаче съвременните историци се придържат към версията, че това е дело на Микерин. Смята се, че Нитрокрис се самоубива скоро след извършването на масовото убийство, за да избегне наказанието. Историците смятат, че ако Нитрокрис наистина е съществувала тя трябва да е била дъщерята на фараон Пепи II Неферкаре и кралица му Нейт Неферкаре.