frida.bg
кино

За дълбоките причини да гледате по-често европейско кино

Може би сте забелязали, че европейското кино е по-различно от това в Холивуд. Както и че европейските филми не се рекламират особено. Няма да видите скъпоплатени банери или реклами по телевизията. В него има една тиха скромност и в същото време дълбочина, която отразява дълбоките пластове на душата. На тази душа, която носим ние – европейците.

Защото тя отразява дълбоките чувства на един народ, преживял войни, разделение и много болка. Народ, който успява да открие радостта в сърцето на болката. Европейското кино ни дава дълбочина. То е огледало на културата и съдбите на нашия континент. Защо да гледаме по-често европейско кино ли? Защото европейското кино – това сме ние. Сложни, дълбоки, силни, смели, решителни и плахи. Обединяващи противоположности и събиращи ги в едно. Но носещи една болка и една радост.

Защо още да гледаме европейско кино
За да опознаем себе си

Филмите, които Холивуд ежедневно „произвежда“ целят забавление, разтоварване, спектакъл. Те се плъзват по повърхността, шредоставяйки възможност на американците и всички нас да избягаме от себе си в свят на ефекти и стереотипни сюжети. Такива, които не ни карат много да се замисляме. Просто зяпаме и лесно отгатваме края на филма. Просто защото няма нищо различно. При европейското кино нещата стоят по съвсем различен начин. Те ни предлагат огледало, в което да погледнем и да се гмурнем надълбоко в себе си. Опознавайки своя вътрешен свят, както и сложността на европейската душа.

За да опознаем европейската култура

Ако тръгнем от гледната точка, че живеем на една и съща земя, всъщност ще разберем, че ни свързват повече неща, отколкото ни разделят. Европейското кино ни предлага обектив, чрез който да опознаем културата в Европа преди и сега. Култура, която изключително силно е повлияла на нашето развитие като нация. Култура, която малко или много всеки от нас носи в несъзнаваното си.

За да видим, че „просторът“ не е българско изобретение

Да, просторът не е българско изобретение. Дори ако се разходим в малките и по-големите градчета в Испания и Италия ще видим колко естествено дрехите се веят на вятъра и в това няма нищо „провинциално“. Метафорично казано, битът ни е сходен и и свързва повече, отколкото си мислим. Темпераментът ни сближава, а непобедимият ни дух е нещо, от което винаги можем да се вдъхновяваме. Защото Те, това сме Ние!

Снимки: IMDb