frida.bg
успиваме

Защо се успиваме за работа и как да не ни се случва никога повече

Защо се успиваме за работа? Може би това е въпросът, който неизменно се появява в ума ни, когато отворим очи и видим, че отдавна е трябвало да сме на работа, а едва сега отваряме очи. Лек шок, стъписване и недоумение как въобще не сме си чули алармата тази сутрин? И какво всъщност да кажем на шефа си или на хората, които по някакъв начин зависят от нашето присъствие? Успиването се случва на всеки и предизвиква различна палитра от емоции у нас, но най-вече въпросите защо се случва и как да не се успиваме за работа никога повече.

Понякога зад успиването ни за работа има логична причина, например стояли сме до късно на компютъра или сме излизали на парти с приятели. Недостатъчният сън в крайна сметка си казва думата. Но понякога просто не чуваме алармата си, дори и да сме си легнали рано и да сме си планирали цялата сутрин със задачи. Има няколко причини, които вероятно са причината да се успим за работа и те не са свързани с щуро парти предната вечер.

Вижте кои са те и опитайте да направите нужното, за да не ви се случва този дискомфортен момент никога повече!

Ставате/лягате всеки път по различно време

Когато всяка вечер си лягате или всяка сутрин ставате по различно време, мозъкът ви не може да влезе в ритъм и вероятността да се успим за важен ангажимент сутринта нараства. Ако искате да настроите тялото си направете си график и започнете да си лягате и да ставате по едно и също време. Без значение дали имате работа сутринта или не. И имайте предвид, че всяко късно лягане разстройва вътрешният ритъм на съня и след това ще имате нужда от ново „пренастройване“. Да, уикендите също се броят!

Настройвате алармата си на „snooze“

Вероятно обичате да се наслаждавате на онези още 5 минутки сън, но това е доста опасна зона, тъй като лесно можете да натиснете грешното копче на смартфона си в просъница и всъщност да няма следващо повикване. Успиването ви е в кърпа вързано и то без да се усетите!

Държите телефона си близо до възглавницата

Ако искате да се събудите качествено сутринта опитайте да поставите алармата си далеч от възглавницата. Толкова далеч, че да не ви е сувсем удобно да натиснете бутона „snooze“. Просто защото бихте дали всичко само за още 5 минутки в сладка дрямка.

Сложили сте си много успокояваща музика за събуждане

Ако сте настроили арармата си да ви събуди с чуроликане на птички вероятността да се успите нараства. Това е така, защото тази мелодия доста ви успокоява. В никакъв случай не казваме да се събуждате с рок музика, нямате нужда от този сутрешен стрес. Но все пак изберете ритмично парче, което ще ангажира ума ви и ще го извади от сладката дрямка. Промяната в някой малки сутрешни навици ще направи така, че да спрем да се успиваме за работа. И да се събуждаме бодри и с усмивка!