frida.bg

Защо да си позволите да се чувствате зле е ключът към щастието

Може би и вие, както и повечето хора, опитвате на всяка цена да избагвате да се чувствате зле. Сякаш това състояние е опасно, изключително нежелано и неприемливо. В желанието си да сме винаги щастливи и усмихнати често подценяваме някои по-минорни емоции като тъгата, тревогата и безпокойството. Но опитвайки да даваме израз само на „добрите“ емоции и да потискаме „лошите“,  всъщност създаваме една вътрешна война и конфликт на разединение. Така попадаме в една доста не-щастлива ситуация, в която сякаш отвътре ни разкъсват протиположни ветрове.

Защо е окей да се чувстваме зле?

Според ново проучване, проведено в University of Toronto, е съвсем в реда на нещата да си позволим да се чувстваме зле от време на време. Естествено когато имаме причина и това всъщност ще ни позволи да бъдем далеч по-щастливи и спокойни. Тези от нас, които приемат целия спектър от емоционални състояния като нормален и не се съдят за „лошите емоции“, всъщност са по-удовлетворени от останалите, които всячески искат да ги избегнат. Защо се получава така? Според Брет Форд, водещият на изследването, има директна връзка между това да си позволим да сме негативни и психичното здраве.

Над 1000 души попълнили анкета с въпроси относно тяхната удовлетвореност в живота, депресивни симптоми, тревожност и стратегии за справяне с трудни житейски ситуации. Това, което Форд и колегите му откриват всъщност е, че негативните емоции могат да ни помогнат да сме по-здрави и удовлетворени. Но само ако ги приемем.

Това, което е важно да знаем е, че емоциите са доста краткосрочни състояния. Вместо да се опитваме да ги потискаме, нека просто ги оставим да отминат. Отваряйки се за тази идея и за това, че да се чувстваме зле е съвсем в реда на нещата, ние ще спрем вътрешната емоционална война и ще бъдем далеч по-щастливи и удовлетворени от живота си. И няма нищо лошо да сме тъжни от време на време или просто да не ни се усмихва. Емоциите идват и си отиват. Приемайки ги в цялата им палитра, ние ще приемем себе си и другите и ще се радваме повече на живота!