frida.bg
Съставки

Кислородна вода: 20 ползи, за които не знаехте

Кислородна вода (H2O2, водороден пероксид, водороден прекис) естествено се произвежда от белите ни кръвни клетки, за да увеличи имунитета ни.

Тя има силни антибактериални и антивирусни свойства и може да ни бъде много полезна. Някои от начините за употреба на кислородна вода са популярни – промивка на рани, изсветляване на коса, избелване на зъби. Но тя може много повече – от поддържане на pH баланса на кожата до почистване на дробовете и дори ушите!

Купете бутилка кислородна вода и я използвайте навсякъде в дома си. Тя може да Ви е полезна за орална хигиена, почистване на ноктите и в случай, че страдате от атлетично стъпало.
Тя може също така да накара белите тъкани да заблестят, както и контактните лещи. Полезна е и в кухнята – за освежаване на зеленчуци или почистване на шкафовете и хладилника.

Накратко – ако нямате кислородна вода вкъщи, не знаете какво пропускате. Това скромно решение е практически дух в бутилка с многобройни приложения и предимства. Ползите от кислородната вода са лесни за извличане и самата тя е е лесно достъпна. Знаехте ли, че можете я използвате освен като антисептик и като вода за уста, и като средство против акне?

Много хора нямат представа, че вече имат кислородна вода в тялото си. Белите кръвни клетки я произвеждат, с което подобряват естествения имунитет на организма. Но това не е единствената полза за здравето, която можем да получим от нея.

Водородният пероксид е познат в медицината от около 1800 година и все още широко се използва за много цели. Има значителен брой изследвания, които разкриват нейните терапевтични ползи.
Кислородна вода се предлага в аптеките и дрогериите в различни по сила и концентрация форми, най-често използваният разтвор е 3%.

Ето 20 начина, по които можем да се възползваме от нейните чудодейни сили:

кислородна вода

Кислородна вода за освежаване на зеленчуци

Можете да удължите живота и свежестта на всички зеленчуци с кислородна вода. Напълнете мивката или голям съд със студена вода и добавете четвърт чаша 3% разтвор. Деликатните листни зеленчуци, като маруля, трябва да се накиснат за 20 минути, а тези с по-дебела кора като краставиците -за 30 минути. След това ги изцедете, изсушете и охладете.

Кислородна вода за дезинфекция на кухненския плот

Напълнете бутилка със спрей с 3% разтвор H2O2 в кухнята и я дръжте подръка в кухнята. Като напръскате и избършете с мека микрофибърна кърпа, с него можете да почиствате работните плотове, шкафовете и уредите. Той не само ще дезинфекцира кухнята, но и ще придаде свежа миризма. Използвайте го и за почистване на хладилника.
кислородна водда

Кислородна вода, за да заискри прането

Вместо да използвате белина, накиснете изцапаните или пожълтели бели дрехи във вода заедно с чаша кислородна вода, за да ги подновите.

Кислородна вода за почистване на контактни лещи

Не се притеснявайте, ако установите, че скъпият Ви специален разтвор за контактни лещи е свършил. Кислородната вода е негова евтина и достъпна алтернатива. Тя всъщност е активната съставка в повечето комерсиални разтвори за почистване на лещи.

Кислородна вода за pH баланс на кожата

След душ, напръскайте тялото си с 3% кислородна вода – най-удобно е от флакон със спрей. Това поддържа рН баланса и замества естествената защитна киселинна мантия на кожата, която се унищожава от сапуните.
кислородна вода

Кислородна вода детоксикира и съживява тялото

Потопете се във вана с максимум две чаши от 3% кислородна вода за около половин час. Това ще детоксикира и подмлади вашето тяло.

Кислородна вода почиства белите дробове

Кислородната вода наистина има способността да почисти дробовете и да направи дишането по-лесно. Интравенозно лечение с кислородна вода се използва успешно при пациенти, страдащи от белодробни заболявания като емфизем, астма и хронично белодробно заболяване. Извършвано под лекарски надзор, лечението се състои във вливане на кислородна вода в тялото интравенозно. При всяка процедура замърсяванията и отлаганията в белите дробове се отделят от повърхността им и след това се изхвърлят навън чрез кашлица в продължение на няколко дни. Не опитайте това у дома!

Кислородна вода за по-силна имунна система

Чрез опити учените са доказали, че тялото използва кислородна вода, за да предупреди имунната система, когато някоя тъкан на тялото е наранена. Кислородната вода е веществото в нашите тела, което е отговорно за информирането и насочването на белите кръвни клетки, за да дойдат в помощ на ранените места.

Кислородна вода против плака и гингивит

Не е новина, че повечето пасти за зъби съдържат кислородна вода. Проучванията показват, че продължителната употреба на разтвор със сила над 1% намалява плаката и възпалението на венците – гингивита.

Кислородна вода за борба с кариеса

Когато се комбинира със синя светлина (често използвана от зъболекарите по време на избелване), кислородната вода успява да достигне до бактериите в дълбоките слоеве на биофилмите върху зъбите ни. Същите подли бактерии са отговорни за появата на кариеси и гингивити.

Кислородна вода за перлено бели зъби

Освен че можете да си направите сами избелваща паста за зъби в домашни условия, можете да използвате и професионални гелове с кислородна вода.

Кислородна вода за свеж дъх

Направете си вода за уста от равни части вода и 3% H2O2. Използвайте редовно за изплакване и жабурене, за да се отървете от бактерии и микроби. Също така облекчава дребни възпаления в устата, афти и подути венци. Премахва и лошия дъх. Да не се поглъща!

Кислородна вода против петна по зъбите

Пероксидите, водороден или карбамиден са активните съставки в повечето продукти за избелване на зъбите. Водородният – кислородната вода – е особено ефикасен за отстраняване на петна в комбинация със сода за хляб. Ако пиете често кафе, пушите или обичате храни, които оставят петна по зъбите ви, опитайте непременно!

Кислородна вода за блестящи нокти

При използване на тъмни лакове или употреба на химически препарати е възможно ноктите ви да се оцветят, да потъмнеят или по тях да се образува жълтеникав филм. Можете да ги почистите идеално, като ги накиснете в кислородна вода.

Кислородна вода – превъзходен антисептик

Това е една от най-известните ѝ роли. Поради способността си да създава ефервесцентна пяна на мястото на нараняване, кислородната вода може да достигне най-малките цепки на рани, порязвания и ожулвания и незабавно да ги почисти.

Кислородна вода за почистване на ушите

Популярно домашно лекарство при натрупване на ушна кал е да се сипе в ухото малко количество (една капачка), докато се лежи на една страна. Останете така в продължение на 15-20 минути и изсипете течността върху кърпа, като наклоните главата си. Вероятно ще забележите на кърпата малки парчета ушна кал.

Кислородна вода против акне

3% разтвор не само изчиства акнето, но също така помага да се отървете от белезите от него. Възможно е да щипе малко първите няколко пъти, но скоро ще започнете да виждате резултати.

Кислородна вода за златиста коса

Ако получите внезапно вдъхновение за руси кичури и нямате време да отидете до фризьорския салон, кислородната вода ще Ви дойде на помощ. С няколко памучни топчета или четка за боядисване на коса намажете местата, които искате да изсветлите, изчакайте 30 минути и измийте. Имайте предвид, че дългосрочната употреба може да увреди косата.

Кислородна вода на помощ при атлетично стъпало

Ако страдате от стъпалото на атлета, накисвайте краката си всеки ден в 3% разтвор на кислородна вода, докато не забележите подобрение.

Кислородна вода за меки ходила

Потопете краката си в смес от вода и H2O2, за да омекотите загрубялата кожа, да се отървете от мазолите и да се радвате на меки и нежни ходила.