frida.bg

Няколко безценни съвета за здравословно хранене от един йога гуру

Ние сме това, с което се храним, а какви по-добри съвети за здравословното хранене от тези на йога учителите. Йога е известна със своя холистичен подхъд към здравето. Тя обединява физическото движение (асана), правилното дишане (пранаяма), правилният начин на живот, или яма и нияма, както и правилното хранене. Защото това, с което се храним всъщност има огромно влияние върху енергията и здравословното ни състояние. Именно поради тази причина известният индийски гуру Садгуру ни дава изключително ценни и практични съвети, които наистина ще ни помогнат да се храним по-здравословно, както и да се радваме на по-добро здраве.

Какви са съветите на Садгуру за здравословно хранене?

Колко често трябва да се храним?

Според Садгуру нашият мозък работи най-добре, когато стомахът ни е празен. Според него ако сме под 30 годишна възраст трябва да се храним три пъти на ден, но ако сме над тази възраст е по-добре да редуцираме честотата на хранене на два пъти дневно. Така ще бъдем по-продуктивни и ще използваме енергията си за други неща, освен за храносмилане, което отнема голяма част от енергията ни. Ако бъдем осъзнати, ще забележим разликата, съветва ни Садгуру.

Дъвчете храната си, важно е!

Според Садгуру трябва да дъвчем всяка една хапка между 20 и 24 пъти. По този начин стомахът ни ще отдели достатъчно слюнка и храната ще се раздроби на елементи още в устата ни като така ще улесним процеса на храносмилане. Но не само. Когато дъвчем храната си продължително време ние подпомагаме усвояването на полезните хранителни елементи от тялото ни и всяка наша клетка получава „енергийна информация“ от храната.

„Не!“ на течностите по време на хранене

Според Садгуру трябва да изпием няколко глътки вода няколко минути преди хранене. След хранене трябва да изчакаме между 30-40 минути преди да пием вода или друга течност. Пиенето на вода по време на хранене унищожава добрите бактерии, които ни предпазват от инфекции. Вижте още: Защо всъщност не трябва да пием вода, докато се храним

Правилната храна в правилното време

По традиция в Индия храната се приготвя по различен начин пез лятото и през зимата. Например, в студните месеци е добре да наблягаме на храни, които създават топлина в тялото ни като сусам и пшеница. Изключително нездравословно е през зимата да се яде сладолед, тъй като той вкарва още студ в тялото ни и това създава сериозен дисбаланс. Бъдете осъзнати и приемайте подходяща храна за сезона, която ще ви балансира, а не обратното.