frida.bg
вода

Розовата вода – българската благодат за душата и кожата

От хилядолетия насам предимно жените използват различни средства за нежна и еластична кожа като поставят на първо място розовата вода. Смята се, че тя има магично въздействие върху кожата. Дори преди векове римският император Нерон се е къпел в басейн с листа от рози, пиел е вино с ароматна розова есенция и е хапвал розов пудинг за десерт! Розовата вода придобива все по-голяма популярност и употреба.

Разбира се, българската розова вода е с най-високо качество и е оценена в целия свят. Не случайно Алеко е сложил в ръцете на Бай Ганьо мускалче с розово масло. Розовата вода се приготвя от дестилирана вода, към която се добавят нежни венчелистчета. Приятният вкус и ухание галят както душата, така и тялото.

Розовата вода е богата на растителни пигменти наречени флавоноиди – те функционират в човешкото тяло като антиоксиданти и имат антибиотично действие! Какво всъщност е въздействието на розовата вода върху кожата ни?

Има силно освежаващо действие

Няма как да не я отличим като универсално почистващо средство, защото е подходяща за всеки тип кожа, оставяйки тонизиращо усещане. След премахване на грима кожата остава мека и сияеща!

Регенерира кожата и стяга контурите на лицето

Появата на бръчки и кожни възпаления лесно се лекуват чрез розова вода. За целта смесете една чаша розова вода, 10 капки есенция от розово масло и две супени лъжици глицерин. Помага за балансирането на pH на кожата!

Облекчава слънчеви изгаряния

Слънце, море, безкрайни забавления, почти всички ние понякога изгаряме под лъчите на жаркото слънце. Препоръчително е при слънчеви изгаряния да напръскате кожата си с розова вода.  Тя има силно изразени противовъзпалителни свойства, което способства да се успокои за по-кратко време изгорялата кожа!

Предлагаме ви един много интересен метод, по който можете да си направите сами розова вода!

Необходими продукти:

  • 500гр. розови цветове
  • тенджера с капак
  • 500 мл. дестилирана или дъждовна вода
  • 2 бр. стъклени бутилки за съхранение

Купете няколко свежи рози или откъснете няколко градински. Откъснете венчелистчетата и ги измийте предварително под течаща вода. Поставете ги в малка тенджерка и ги покрийте с дестилирана вода. Важно е листата да са добре потопени във водата. Загрейте водата до момента, в който забележите, че се изпарява, след което изключете котлона.

Поставете похлупака върху тенджерката и я оставете така 24ч. На другия ден прецедете розовата вода и я съхранявайте в чисти бутилки. Използвайте една бутилка розова вода в рамките на една седмица като я съхранявате в хладилник. Останалите бутилки съхранявайте във фризера!

Натуралната розова вода щади кожата и няма странични ефекти. Освен това, когато е направено в домашни условия с любов и нежност се отразява благотворно и на душевното състояние – особено ако се комбинират с разнообразна, богата на белтъчини и витамини храна, с активно движение и с пълноценен сън. Тогава вече нищо не пречи на красивата кожа. Не ви остава нищо друго, освен да се уверите лично!

Автор: Габриела Смилянова