frida.bg
звездите през юни

Искате да направите шпагат? Вижте какво трябва да знаете!

Искате ли да направите шпагат, да бъдете гъвкави и да чувствате тялото си леко и свободно от скованост и болка? Е, първото нещо, което трябва да знаете е, че това е доста дълъг процес, който иска от нас много повече от няколко прости упражнения за стречинг. Мускулите и сухожилията се разтягат бавно, а междувременно можем да работим върху някои други качества у себе си, които ще ни отведат много по-бързо до мечтаната поза. Или до пълния шпагат или както го наричаме в йога – хануманасана!

Какво трябва да знаете ако искате да направите шпагат?

Това е процес, а не крайна спирка

Ако просто искате да направите тези упражнения и те бързо да ви направят изключително гъвкави, ще ви разочароваме. Това просто няма как да стане. Изграждането на гъвкавост е дълъг процес. Просто се отпуснете и се насладете на момента. Малко по малко пътят ще ви изведе на места, които не сте очаквали.

Търпението е вътрешната част на урока

Упражненията, процесът и крайната цел са просто външната видима част на урока, който ни предстои да научим. Много по-важната част е вътрешния процес, през който неминуемо ще минем, докато изграждаме милиметър по милиметър гъвкавост в мускулите и сухожилията си. Търпението е качество, което често ни липсва, а трудните неща за усвояване ни носят този безценен урок – учат ни на търпение и приемане на себе си. Такива, каквито сме!

Гъвкавостта на тялото е свързана с гъвкавостта на ума

Ако искате да постигнете физическа гъвкавост, трябва да знаете, че тялото репрезентира състоянието на нашия ум. Ако ума ни е скован и лишен от гъвкавост, т.е. трудно приемаме чужди идеи и имаме ригидни представи за живота, това неминуемо ще се отрази и върху нашето тяло. Работейки върху сковаността на тялото, ние трябва да работим  и върху сковаността на ума, за да имаме дълбок пълноценен резултат и да изпълним хануманасана със смисъл!

Всяка асана в йога има много по-дълбок смисъл. Всяка асана цели изграждане на умения като търпение, постоянство и най-вече – любов към себе си! Предлагаме ви да опитате тези няколко упражнения на известната йога преподавателка Ашли Галвин и да започнете още днес пътят към вътрешната си трансформация – отвън навътре!

Снимка на корицата: https://ashleygalvinyoga.com/

Автор: Екатерина Кьосева, йога преподавател