frida.bg

Можем ли да спасим морето?

Лято е. Всички изпитваме желание да избягаме от прашния град и да намерим отмора и прохлада на брега на морето. С представата за прозрачни сини води и бисерни плажове в съзнанието си тръгваме към свежата солена миризма на вълните. Всички търсим това идеално кътче, за което сме мечтали всяка година.

За съжаление обаче всички знаем, че тези приказни местенца стават все по-малко. По цялото земно кълбо майката-океан се задъхва в усилията си да се прочисти и да запази живота в себе си и изнемогва под купищата отпадъци, с които непрекъснато я затрупват хората от всички краища на света.

Даваме ли си сметка, че действия, които извършваме ежедневно без да се замисляме оставят следа на планетата, която няма да изчезне много след като ние вече не сме на нея?

Най-обикновени предмети, които използваме често, съставляват основната част от Голямото тихоокеанско бунище (The Great Pacific Garbage Patch) – масив от човешки боклук, донесен тук от теченията от всички морета, простиращ се на хиляди квадратни километри в океана.

За колко време се разграждат в природата най-често срещаните от тях? Вижте няколко примера:

Руло от тоалетна хартия – 1 месец
Картонена опаковка – 2 месеца
Филтър от цигара – 10 години
Найлонова торбичка – 10-20 години в зависимост от материала
Метална кутийка от бира или безалкохолна напитка – 200 години
Пластмасов прибор за хранене – 100-1000 години
Еднократна бебешка пелена – 450 години
Рибарска кукичка – 600 години
Някои пластмаси – никога !

А осъзнаваме ли, че е в нашите собствени ръце да променим нещата и единствено ние можем да спасим морето?

След като Ви разказахме как да пътешествате устойчиво и еко-съобразно, ето още няколко идеи за дребни неща, чрез които можем да помогнем на морето да ни доставя радост и в бъдеще.

Да спасим морето: Пропуснете сламката

морето

Знаете ли, че пластмасовите сламки са един от 10-те най-често срещани видове отпадъци на плажа? А можете ли да изпиете плодовия си сок, айрян или айс-кафе без сламка? Наистина, коктейлите с множество разноцветни сламки изглеждат забавно, но не забравяйте, че като не си вземете сламка в ресторанта, в кафенето или на бара ще намалите броя на един от най-лесно предотвратимите предмети, които замърсяват водните и крайбрежни площи.

Да спасим морето: Върнете нещо, което не сте занесли

морето

Когато бяхме малки, всеки път, когато отивахме на брега, майка ми казваше: „Оставете плажа по-чист, отколкото сте го намерили“. И се придържаше стриктно към това правило. За нас децата се беше превърнало в състезание да се надпреварваме кой ще събере повече боклук от пясъка. Но това дори не е необходимо.
Ако просто всеки, като си тръгва от плажа, вземе от там само един боклук със себе си, плажовете ще заблестят. Вече има и модерни приложения за смартфони, които Ви носят бонус точки, докато събирате.

Да спасим морето: Купете си чинии за офиса

В много офиси и обществени учреждения има на разположение на работещите там и посетителите диспенсери за вода с пластмасови чашки. Представяте ли си неизброимите количества, които се натрупват само за един ден? По време на обедите в офиса и на всякакви фирмени събития и срещи най-често се използват пластмасови чинии и прибори за еднократна употреба. Ние съветваме: вместо това купете голям комплект съдове, които можете да измиете и да използвате отново. Тази „фирмена тайна” ще намали ненужните отпадъци и дори ще спести пари за вашата компания в дългосрочен план!

Да спасим морето: Яжте повече миди.

морето

Освен, че са от храните с най-богато съдържание на ценния витамин В12, черупчестите мекотели играят и друга важна роля. В продължение на много години те са поддържали икономически крайбрежните общности, но сега са изправени пред последиците от окисляващия се океан. Тъй като производителите на миди са първите, които усещат въздействието на окисляването в океана, те са и най-големите застъпници, когато става въпрос за влошаване качеството на водата. Така че, ако обичате морска храна, най-правилният избор е да ядете развъждани от хората черупчести. Така ще помогнете на световния океан, като подкрепите индустрията, която ще продължи да инициира предпазни мерки и да се се стреми към положителни промени!

Да спасим морето: Носете си бутилка и чанта за многократна употреба

Според тенденцията, ако не поемем нещата в свои ръце, през следващото десетилетие в морето ще има един килограм пластмаса за всеки три килограма риба. Това звучи плашещо, нали? Но всеки може да се опита да го предотврати. Отказът от пластмаса за еднократна употреба все повече се превръща в модерен тренд за прочистване на околната среда и морето.

Да спасим морето: Осведомявайте се за новините

морето

Голяма част от работата на еко-осъзнатия съвременен човек е да бъдев течение на последната информация, касаеща за океана и морето. Абонирайте се за бюлетините на природозащитните организации, за да следите най-новите събития и да научавате за възможности за предприемане на действия.

Да спасим морето: Участвайте в кампании за почистване

Има все повече международни и местни организации, които полагат усилия в името на океана и морето. На определени дати стотици хиляди доброволци по света обединяват усилия да събират отпадъците преди те да стигнат до морето. Като се присъедините към тях можете да дадете своя собствен принос за тази жизненоважна кауза.

Знаем, че в сложни времена като днешните не е лесно да се види или почувства бърза промяна. Но винаги трябва да помним, че нашите действия имат въздействие, нашият глас има значение и всеки един от нас може да направи по-голяма промяна, отколкото може да си представи.

морето