frida.bg
фрийлансър

Как да запазиш спокойствието си, когато си фрийлансър

Да работиш като фрийлансър има много предимства, но понякога е голямо предизвикателство да запазиш спокойствието си и усещането си за сигурност, когато всичко е толкова непредвидимо. Ако сте решили да зарежете работата си от 8 до 5, за да станете фрийлансър и да правите това, което обичате да правите, трябва да знаете някои неща.

Първо, браво! Изглежда сте достатъчно смели да се присъедиите към все по-нарастващото движение на свободолюбиви и креативни хора, които не искат да работят в една и съща рутина всеки ден. Но бъдете внимателни! Да бъдеш фрийлансър звучи много готино, но върви ръка в ръка с някои големи предизвикателства, каквото е липсата на сигурен доход. Как да запазите спокойствие и да продължите да правите това, което обичате да правите и то успешно –  вижте нашите съвети!

Изберете дългосрочна цел

Дългосрочната цел е това, което ще ви държи мотивирани, дори и в ситуациите, в които някак не върви и положението ви се струва критично. Всеки успех има върхове и спадове. Не позволявайте на моментите на застой да ви демотивират. Дръжте дългосрочната си цел в ума си, например можете да закачите някакви бележки около бюрото си или да поставите предмети, които да ви показват постоянно къде искате да стигнете в бъдеще.

Разберете каква е вашата мисия

Всеки човек е призван да прави това, което може да прави най-добре. Но успехът често идва при тези от нас, който освен че правят нещата много добре, имат ясното съзнание за това каква е мисията на техния талант. Никой не е тук, за да трупа слава и пари. Това не е достатъчно, за да ни държи мотивирани, тъй като не може да ни подхрани отвътре.

Имате нужда от това да разберете как вашия талант или умение ще помогне надругите хора да живеят по-добре, да се усмихват и да бъдат щастливи. Не е нужно да ощастливите целия свят, но понякога дори и една засята усмивка или надежда у някой друг, ще ви изпълни със смисъл и устрем да вървите напред и да реализирате мечтата си!

Как да се справите с чувството на несигурност

Да, едно от най-големите предизвикателства на фрийланс професиите е чувството за финансова несигурност. Ако се притесняваш как ще си платиш сметките в края на месеца, няма да можеш да се отпуснеш и да бъдеш достатъчно креативен, за да дадеш най-доброто от себе си и да спечелиш повече. Така се затваря един омагьосан кръг, в който повечето нови фрийланъри обикновено попадат. Проектите са спорадични, заявките варират, но сметките са си сметки. Ако все още нямате стабилни доходи от фрийлансър дейсностите си, опитайте да:

Намерете си почасова, но сигурна работа

Няма значение дали е свързана с вашето призвание или не. Тази работа ще ви дава сигурен доход, макар и малък, с който да покривате базовите си сметки. Така ще се чувствате по-спокойни и ще имате време да развивате всички свои останали проекти, без да натоварвате съзнанието си с притеснения.

Казвайте „Да!“ на предложенията, които се появяват

Не бъдете прекалено придирчиви към предложенията, които ви се отправят. Да, талантът ви може и да заслужава повече като засплащане и статус. Но вие имате нужда да се „разработите“ като фрийлансър и да усетите графика си запълнен. Това ще ви даде усещането за подем и  развижване, от което се нуждаете!

Правете това, което обичате да правите със сърце

Когато правим това, което обичаме да правим със сърце неизбежно ще привлечем успех и добри резултати! Работата ни ще бъде забелязана, а трудът ни оценен. Никой не би оспорил искрата в очите ви и вярата ви, че това, което правите наистина има смисъл!