frida.bg

Щастието е въпрос на серотонин, а нивата му определяме ние!

Вашето щастие е в собствените ви ръце или … нива на серотонин! Всъщност усещането за щастие е доста субективна реакция. Може би си мислите, че щастието ви се базира на външни фактори, но това не е съвсем така. То се влияе най-вече от нивата на серотонин и допамин. А мозъкът ни ги отделя, когато се занимаваме с нещо приятно и просто сме доволни от това, което имаме „тук и сега“.

Нашето настроение зависи от нивата на серотонин, но не само. От него зависи и начина по който реагираме и възприемаме света около себе си. От него зависи дали ще се усмихваме, дали ще спим добре, както и дали ще се радваме на задоволителен сексуален живот. Серотонинът е изключително важен за нещето здраве и щастие, а нивата му можем да контролираме съвсем съзнателно, създавайки ситуациите, в които мозъкът ни да започне да го произвежда.

В крайна сметка щастието е въпрос на избор, а нивата на серотонин наистина можем да контролираме ние. Предлагаме ви няколко начина, чрез които можете да увеличите хормона на щастието почти веднага. Опитайте!

Слънчева светлина

Възползвайте се от меката есенна слънчева светлина и прекарайте поне 20 минути навън. Истината е, че дори да има облаци и да ни изглежда мрачно, всъщност важно е да е светло, за да задействаме механизма на щастието. Слънчевата светлина прониква през облаците дори и когато не можем да я видим и е директно свързана със синтеза на серотонин. Слънчевата сверлина ще ни осигури и витамин D, който подпомага преобразуването на триптофана в серотонин. Още една причина всеки ден да правим кратка разходка на открито. В парка или просто на терасата, слънчевата светлина ще върне усмивката на лицето ви!

Повече протеини

Аминокиселината тирозин, която с еоткрива в месото и рибата, се свързват с производството на допамин. Така консумирайки повече храни, които съдържат тирозин ние подпомагаме производството на този безценен хормн на щастието. Можете да си набавите тирозин от телешкото, дивата сьомга, риба тон, както и от яйцата, ядките и бобовите храни!

И … къри

Според нови проучвания тази пикантна подправка в искрящо жълт цвят действа като естествен антидепресант. Куркуминът всъщност засилва производството на серотонин в мозъка. Добавяйте серотонин в храната си и се радвайте на повече усмивки! А ако имате нужда от повече, винаги можете да намерите куркумин под формата на таблетки!

Смях … по рецепта

Ако искате да бъдете по-щастливи, просто бъдете и се усмихвайте! Можете да увеличите количеството серотонин в тялото си чрез повече упражнения, слънчева светлина, храни на щастието и т.н. Но нищо не работи толкова ефикасно както добрия смях, който буквално кара мускулите на корема ви да правят неконтролируеми контракции. Опитайте да се смеете повече и със сигурност ще затворите кръга на щастието. А то, вече разбрахме, е въпрос на личен избор!

Прочетете още:

Хуморът на безхуморните или защо смехът е здраве!