Есента започна малко по малко да напомня за себе си и да внася топли багри от опадали листа в ежедневието ни. Слънчицето все още е тук, а времето започна да се променя и да дава път на по-хладните септемврийски дни. И защото вече мирише на есен ви предлагаме три невероятни рецепти с повелителката на кухнята през есента – тиквата! Те са хранителни, топли и пълни с витамини и минерали. Всичко, от което се нуждаем в една уютна септемврийска вечер!
Протеиново смути с тиква
Да, обичаме смути напитките, защото са лесни, бързи и можем да грабнем една добра порция витамини, минерали, въглехидрати и протеини по всяко време на деня. Особено когато бързаме и нямаме време да се насладим на дълго готвене и разбира се – бавно и хедонистично похапване.
Какво ви трябва?
- 1/2 ч.ч. сварена тиква (пюре)
- 1 ч.ч. кисело мляко 4.5%
- 1/2 бадемово мляко
- 1 шепа орехи
- 2 с.л. оризов протеин (или друг растителен протеин по избор)
- 1-2 с.л. мед или сироп от агаве
- канела
Как да го приготвим?
Смесете всички съставки в блендер и разбийте, докато се получи гладка, хомогенна смес. Можете да направите тази рецепта изцяло с бадемово мляко или изцяло с гъсто кисело мляко, експериментирайте! Също така можете да добавите мака на прах, за да засилите имунната си система и да имате повече енергия през деня!
Топла супа с тиква и джинджифил
Есента върви под ръка с топлите супи! Докато през лятото целта ни беше да се охладим с нещо сурово и студено, през есента трябва да направим плавен преход от суровата към топлата сготвена храна. Ароматната супа от тиква е идеалната рецепта да открием сезона на топлите, ароматни, засищащи и невроятно вкусни супи!
Какво ви трябва?
- 1 кг. тиква
- 2 глави лук
- 70 гр, джинджифил (или парче около 4-5 см.)
- 125 мл. кокосово мляко
- 1/2 с.л. чили
- прясна мента (или друга прясна подправка по избор)
- зехтин и сол
Как да я направим?
Обелете и наречете тиквата на кубчета, направете същото и с джинджифила. Нарежете на ситно лука и подправките. Поставете ги в тенджерка с малко вода и варете на бавен огън докато тиквата омекне. Добавете кокосовото мляко и 1/2 с.л. чили. Разбъркайте и продължете да готвите на бавен огън още около 30 минути. Когато омкене добавете зехтина, сол на вкус и по желание черен пипер. Сервирайте супата топла. Можете да я украсите с няколко листа от прясната подправка, няколко тиквени семки и малко кокосово мляко!
Топла салата с тиква и нахут
Тиквата е изключително подходяща за солени ястия и салати. Убедете се сами като приготвите тази невероятно вкусна, засищаща и полезна салата с тиква и нахут!
Какво ви трябва?
- 1 кг. тиква
- 400 гр. нахут от консерва
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз (или друга подправка по избор)
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч.л. бахар на прах
- зехтин
Как да я приготвим?
Обелете тиквата и я нарежете на парчета. Поставете я в тавичка и добавете чесънът, бахарът, зехтин и сол на вкус. Сложете тиквата да се запече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. След това тиквата се оставя да се охлади. Можете да направите дресинг като смесите 1 скилидка чесън, сок от един лимон, 3 с.л. сусамов тахан и 2 с.л. зехтин. Разбърквате много добре и дресингът ви е готов! Накрая смесвате охладената тиква с нахутът, нарязаният лук и магданоза. Овкусете с дресингът и вашата невероятна есенна салата е готова!
Да ви е вкусно!
Прочетете още: