frida.bg

3 есенни рецепти с тиква, които ще ви заредят с витамини и енергия

Есента започна малко по малко да напомня за себе си и да внася топли багри от опадали листа в ежедневието ни. Слънчицето все още е тук, а времето започна да се променя и да дава път на по-хладните септемврийски дни. И защото вече мирише на есен ви предлагаме три невероятни рецепти с повелителката на кухнята през есента – тиквата! Те са хранителни, топли и пълни с витамини и минерали. Всичко, от което се нуждаем в една уютна септемврийска вечер!

Протеиново смути с тиква

Да, обичаме смути напитките, защото са лесни, бързи и можем да грабнем една добра порция витамини, минерали, въглехидрати и протеини по всяко време на деня. Особено когато бързаме и нямаме време да се насладим на дълго готвене и разбира се – бавно и хедонистично похапване.

Какво ви трябва?

  • 1/2 ч.ч. сварена тиква (пюре)
  • 1 ч.ч. кисело мляко 4.5%
  • 1/2 бадемово мляко
  • 1 шепа орехи
  • 2 с.л. оризов протеин (или друг растителен протеин по избор)
  • 1-2 с.л. мед или сироп от агаве
  • канела

Как да го приготвим?

Смесете всички съставки в блендер и разбийте, докато се получи гладка, хомогенна смес. Можете да направите тази рецепта изцяло с бадемово мляко или изцяло с гъсто кисело мляко, експериментирайте! Също така можете да добавите мака на прах, за да засилите имунната си система и да имате повече енергия през деня!

Топла супа с тиква и джинджифил

Есента върви под ръка с топлите супи! Докато през лятото целта ни беше да се охладим с нещо сурово и студено, през есента трябва да направим плавен преход от суровата към топлата сготвена храна. Ароматната супа от тиква е идеалната рецепта да открием сезона на топлите, ароматни, засищащи и невроятно вкусни супи!

Какво ви трябва?

  • 1 кг. тиква
  • 2 глави лук
  • 70 гр, джинджифил (или парче около 4-5 см.)
  • 125 мл. кокосово мляко
  • 1/2 с.л. чили
  • прясна мента (или друга прясна подправка по избор)
  • зехтин и сол

Как да я направим?

Обелете и наречете тиквата на кубчета, направете същото и с джинджифила. Нарежете на ситно лука и подправките. Поставете ги в тенджерка с малко вода и варете на бавен огън докато тиквата омекне. Добавете кокосовото мляко и 1/2 с.л. чили. Разбъркайте и продължете да готвите на бавен огън още около 30 минути. Когато омкене добавете зехтина, сол на вкус и по желание черен пипер. Сервирайте супата топла. Можете да я украсите с няколко листа от прясната подправка, няколко тиквени семки и малко кокосово мляко!

Топла салата с тиква и нахут

Тиквата е изключително подходяща за солени ястия и салати. Убедете се сами като приготвите тази невероятно вкусна, засищаща и полезна салата с тиква и нахут!

Какво ви трябва?

  • 1 кг. тиква
  • 400 гр. нахут от консерва
  • 1 глава лук
  • 1 връзка магданоз (или друга подправка по избор)
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. бахар на прах
  • зехтин

Как да я приготвим?

Обелете тиквата и я нарежете на парчета. Поставете я в тавичка и добавете чесънът, бахарът, зехтин и сол на вкус. Сложете тиквата да се запече около 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. След това тиквата се оставя да се охлади. Можете да направите дресинг като смесите 1 скилидка чесън, сок от един лимон, 3 с.л. сусамов тахан и 2 с.л. зехтин. Разбърквате много добре и дресингът ви е готов! Накрая смесвате охладената тиква с нахутът, нарязаният лук и магданоза. Овкусете с дресингът и вашата невероятна есенна салата е готова!

Да ви е вкусно!

Прочетете още:

Тиквата и нейната сила