frida.bg
Амбицията й да покаже, че е изключителна актриса

Орехите ни помагат да регулираме апетита и да отслабнем

Орехите са полезни за здравето и за това знаем от мъдрите си баби! Те не са знаели точно как ни помагат да сме по-здрави, но вероятно са пълнели ръцете ни с току-що очукани пресни орехови ядки. Е, ако сме били късметлии! Факт е, че орехите притежават огромно количество алфа-линоленова киселина, една от важните омега-3 мастни киселини. Те също така се свързват с понижаване на риска от диабет, затлъстяване, а според нови изследвания – притежават способността да намаляват апетита и да подпомагат отслабването. Според проучване, публикувано в специализираното списание „Diabets, Obesity and Metabolism”, една шепа орехи на ден е едно доста добро средство за намаляване на теглото.

Или „няколко ореха на ден държат апетита далеч от мен“!

Изследователите хоспитализирали девет пациента с тежка форма на затлъстяване и ги подложили на 5-дневна диета. На една част от тях предписали специални смутита, съдържащи 48 грама орехи или около 14 ореха на хранене. А на другата част, или контролната група, давали „плацебо” смути, т.е. със същия вкус и енергийно съдържание, но без орехите. След месец на обичайната им диета провели втори експеримент като този път на контролната група дали напитката с орехи, а на другите дали плацебо.

След всяка 5-дневна диета провеждали специално M.R. I. изследване на мозъка, докато всеки един от участниците възприема стимули на картини на храни. Едни от тях с високо съдърание на мазнини, такива с ниско съдържание, както и неутрални стимули като скали и дървета.

Проведеното изследване установява интересни резултати, когато на хората се показват храни с високо съдържание на мазнини като торта и пържени картофки. При хората, провели диета на основата на смутита с орехи, се регистрира повишаване на тази част от мозъка, която отговаря за контрола върху апетита и импулсите. Това не се открива при тези участници, които са били само на „плацебо” напитката.

По този начин експериментът доказва, че орехите могат да повлияят на начина, по който възприемаме т.н. вредни храни. Както и да ни помогнат да контролираме апетита си. Още една причина да добавим орехите сред храните, които приемаме ежедневно!