frida.bg

ЕКО съзнание: какво да правим със старите си дрехи

Може би вече се замисляте, че е време да обновите гардероба си с някоя и друга нова дрешка, но какво ще правите със старите дрехи, които нямате намерение да носите? Всеки има поне няколко от тях (или много повече). Такива, които са били супер актуални миналата зима, но вече не са. Или такива, които просто сме купили, но сме осъзнали впоследствие, че не ни стоят добре или просто не ни харесват.

Няма значение дали става дума за избелели, скъсани или неподходящ размер дрехи, време е да ги извадите от гардероба си, за да отворите място за нови свежи попълнения. Но какво да направите със старите дрехи, които просто нямате желание да носите повече? Просто да ги изхвърлите на боклука? Не, развийте своето ЕКО съзнание. Имаме няколко свежи идеи как да го направите!

 Продайте

Ако имате добре запазени или напълно нови неща, които никога не сте обличали – продайте ги! Естествено на ниска цена. Има онлайн платформи, които правят това напълно възможно. Кой знае, може би някой някъде има нужда от точно тази чанта, подарък от майка ви, която никога не сте използвали!

Подарете

Стара българска еко традиция е да подариш на по-малката си сестра или на приятелката си нещо, което е хубаво, запазено … и може би ще й хареса! Има нещо романтично в размяната на дрешки, но имайте предвид, че по този начин разменяте и енергия. Ако приемете дреха от приятелка, която преживява депресия, просто ще приемете част от нейната енергия (от която тя иска да се освободи) удома си. Помислете за това!

Дарете

Чудите се какво да правите със старите си хубави якета и пуловери? Дали да ги носите и този сезон или да си купите нови? Обадете се в Българския Червен Кръст (вижте тук) или в Time Heroes (погледнете тук) и попитайте дали имат нужда от тези неща. Можете да дарите и други неща от бита си, всичко, което не използвате. Бъдете щедри и дарете – има хора, които ще ви бъдат благодарни!

Бъдете креативни

Може би имате тениски, които са скъсани, с петно или просто не стават (всеки има такива!) или пуловери, които по същата причина не могат да бъдат дарени или подарени. Опитайте да проявите творчески нюх и помислете какво можете да изработите от тях. Понякога можете да откриете, че от тези материи може да се сглобят калъфки за възглавници, да се направи одеало тип „пачуърк“. Можете да си ушиете подвързия от плат за книги и какво ли още не! Въображението ви със сигурност може да бъде много освободено и креативно, а старите ви дрехи да се превърнат в нещо причудливо … и полезно!

Рециклирайте

Ако старите ви дрехи наистина не стават за нито едно от горепосочените идеи или просто не и се занимава и искате да се отървете от ненужните вещи по-бързо, то рециклирайте! Това все още не е широко разпространена процедура в България, но благодарение на „fast fashion“ компанията  с ЕКО съзнание H&M това вече е възможно в техните магазини. Все повече вериги започват да отганизират кампании за рециклиране на стара конфекция. Бъдете осъзнати и рециклирайте!