frida.bg
А дали наистина сме толкова различни?

Добавената захар води до депресия, според учените

Добавената захар води до депресия? Звучи леко налудничаво, та нали точно за това служат сладките храни – да повдигнат настроението ни и да ни накарат да почувстваме малко удоволствие. Не е така според новo научнo изследванe, публикувано в Scientific Reports, което откриват точно обратната връзка. Според него приемът на добавена захар от подсладени (без да знаем!?) храни, напитки като готови сокове и безалкохолни, както и добавена захар във всякакъв вид води до депресивни симптоми и повишаване на риска от ментално разстройство.

Как точно добавената захар се свързва с повишения риск от депресия?

Толкова сме свикнали да „лекуваме“ потиснатостта и депресивните си симптоми с шоколад и мъфини, че тази връзка между захарта и депресията е малко трудна за … преглъщане. Но нека опитаме да обобщим обяснението на учените с прости думи, а вие преценете дали да им вярвате или не.

Добавената захар и производството на нервни клетки

Според изследването високият прием на захар в диетата ни намалява нивото на протеина BDNF, отговорен за растежа и развитието на нервните клетки в мозъка. Същата атрофия на нервни клетки се установяваи при изследвани лица, страдащи от депресия. По този начин учените установяват, че има връзка между ниското ниво на протеин BDNF, развитието на депресия и консумация на твърде много храни с добавена захар.

Добавената захар и възпалението

Високият прием на добавена захар причинява възпаление в тялото. Това всъщност е защитна реакция на тялото ни, с която то опитва да се справи с микроорганизми, които потенциално биха му навредили. По този начин захарта може да причини обриви, хронична умора, трудна концентрация и проблеми с паметта, синдром на студените крака, както и разстройство на настроението и депресия.

Добавената захар и допаминът

Може би свързвате допамина с усещането на щастие и еуфория. Той се свързва и с т.н. „система за награждаване” в мозъка и изключително силно се отразява на настроението ни. Високият прием на добавена захар причинява много кратко повишаване на нивата на допамин в мозъка. След което отново следва рязък спад в настроението. Това може да засили проблема с потиснатостта, тъй като тя отново и отново се връща. А депресивните симптоми още повече се задълбочават от невъзможността ни да се справим с тях.

Прочетете още:

Сладките храни?! Напълнете живота си с емоции, а не със захар!

„Без захар“ не е просто етикет, а отговорен избор за здраве