frida.bg

Как да бъдете природосъобразен пътешественик

Лятото е сезона на ваканциите и пътешествията до отдавна мечтани дестинации.

Даваме ли си сметка обаче, че това, което за нас е най-голямо удоволствие може да нанася щети на планетата ни и на всички нейни обитатели? Можем ли да пътуваме по природосъобразен начин, без да вредим на природата, а по този начин косвено и на себе си и на бъдещите поколения?
Отговорът е ДА! А начинът да го постигнем е като намалим въздействието си върху Земята, подкрепяме местните икономики и опазваме дивата природа.

ООН определи 2017 за Международна година на устойчивия туризъм за развитие. Това е възможност да се повиши осведомеността на хората по целия свят за това, как отговорният туризъм може да действа като средство за положителни промени.

Трите стълба на устойчивия туризъм са:

• Използване на екологосъобразни практики. Такива са намаляването на потреблението, повторното използване, рециклирането.
• Защита на културното и природно наследство. Например възстановяване на исторически сгради или спасяване на застрашени видове.
• Осигуряване на осезаеми социални и икономически ползи за местните общности. Варират от запазване на правата на коренното население до поддържането на справедливи заплати за служителите).

Ето няколко неща, които всеки турист-пътешественик може да направи, за да намали своето въздействие върху планетата:

природосъобразен туризъм

Избягвайте самолета и вземете влака.

Станете част от разрастващата се и все по-модерна тенденция на „бавно пътуване“. Отидете на по-малко места и отделете повече време на всяко едно от тях. Пътуването с влак е добър природосъобразен начин да направите това.

Не само ще опознаете по-добре, ще почувствате по-дълбоко местата, които посетите и ще се насладите на пътя до тях и околностите им, но и ще намалите въглеродния си отпечатък. Някои от най-популярните живописни дестинации за пътуване с влак през 2017 включват Индия, Югоизточна Азия, Източна Африка и Китай.

природосъобразен туризъм

Давайте по правилния начин.

Много туристи с добри намерения дават на децата и селяните в развиващите се страни бонбони, използвани дрехи, книги и предмети. За съжаление този вид подаръци често има непредвидени последици – може да предизвика конфликт в общността и да насърчи култура на зависимост и просия. Пътешественик разказва как е видял две жени Маасай в Африка да се бият за тениска, дадена им от усмихнат турист. В някои части на Азия първите английски думи, които децата научават, са: „Дай ми сладко“.

По-добре е да се дават пари или предмети на местни организации с добро име, които работят по социални програми или на международни групи, които си партнират с тях.

природосъобразен туризъм

Кажете НЕ на пластмасата.

Голямото тихоокеанско бунище (The Great Pacific Garbage Patch) е масив от човешки боклук, простиращ се на хиляди квадратни километри в океана. То съдържа милиарди пластмасови бутилки и торбички, които ще се разградят след много стотици години. Представете си как то въздейства през цялото време на морските екосистеми.

Бъдете част от решението, като изберете местно пречистена вода в рециклируеми стъклени бутилки. Ако сте в тропиците, например можете да разчитате на зелените кокосови орехи или на друг природосъобразен източник на вода, когато ожаднеете. Избягвайте и храненето на места, където храната се предлага в еднократни пластмасови чинийки и чашки. Носете в багажа си чанти и торби за многократно ползване, с които да обикаляте уличните пазари и магазините.

Това ще намали не само пластмасовите отпадъци, но и въглеродния Ви отпечатък – съставките на основата на петрол са основен елемент при производството на пластмасови бутилки и торбички.

природосъобразен туризъм

Проучвайте вашите туроператори.

Ако не организирате пътуването си сами, а използвате услугите на туроператор, винаги му задавайте тези три въпроса:
• Кои са практиките за природосъобразен туризъм на вашата фирма?
• Можете ли да ми дадете пример как помагате за опазването и поддържането на дивата природа или културното наследство?
• Използвате ли местни екскурзоводи на вашите пътувания?
В днешни дни всеки туроператор, който не може да даде ясен отговор, е изостанал от времето. Намерете друг.

природосъобразен туризъм

Подкрепяйте истинската местната икономика.

Местните занаятчийски произведения и сувенири не винаги са евтини, но закупуването им гарантира, че вашият принос към икономиката ще има по-пряк и положителен ефект. В Канкун например някои магазини за подаръци продават „традиционни“ мексикански сомбрера, внос от Китай. Просто те струват по-малко, докато селските майстори-занаятчии, които изработват шапките ръчно, искат по-висока цена.

И разликата не е само в цената. Купуването на оригинални сувенири подкрепя автентичното културно наследство и осигурява много необходими работни места за местните жители, които ги правят.

природосъобразен туризъм

Никога не купувайте предмети от дивата природа. Точка.

Независимо дали си купувате от местни рибари във Виетнам чудно красиви морски раковини и мидени черупки или в Монголия шапка за лов на орел, изработена от вълча кожа, вие подкрепяте пазара и спомагате за нарастване на трафика на редки и застрашени диви животни като сувенири. Просто не го правете, колкото и да се изкушавате да се върнете в къщи с уникална придобивка.

природосъобразен туризъм

Не посещавайте атракциони с диви животни.

Никога не си купувайте билет за представления с дресирани диви животни като циркове или делфинариуми. Не посещавайте зоопаркове, сафари паркове, паркове с морски животни. Откажете се от атракции като плуване с делфини или яздене на слонове. Не отсядайте в хотели, хижи и други места за настаняване, в които има диви животни в клетки или заграждения. За да се озоват на подобни места животните са буквално „отвлечени” от семействата и естествената си среда. Единственият начин те да бъдат накарани да забавляват туристите е като се принуждават чрез глад и наказания. Благодаря, НЕ!