frida.bg

Ако имате „най-добра приятелка“ от детството прочетете това!

Според ново американско изследване, публикувано в специализираното списание „Child Development”, да имаш най-добра приятелка в тийнейджърските години е в пряка връзка с нивото на самооценка в зряла връзка, но не само. Според доктор Rachel K. Narr, клиничен психолог и водещ на изследването, близката емоционална връзка с приятелка точно в този етап от живота – юношеството, води до по-малко стрес, тревожност и депресивни състояния по-късно в живота. Както и до по-умели стратегии за овладяване на стреса. Най-добрата приятелка също така се асоциира с по-добри академични постижения и успехи в периода на кандидатстване за продължаване на обучението в университет.

И все пак приятлствата са различни.

Напоследък все по-актуално сред тийнейджърките е да се сприятеляват на база „популярност”, а не на база „емоционална близост”. Ефектите от тези видове приятелство са различни за здравето. Приятелките, които просто са харесвани и популярни със сигурност не могат да минат в графа „най-добра приятелка”. Качеството на приятелството се измерва в степента, в която има взаимна подкрепа, привързаност и взаимно разбиране. В този смисъл най-добра приятелка осигурява мощна подкрепа за израстването и справянето с трудните емоционални, психологични и физиологични промени, които всички изживяваме през юношеството.

Според доктор Narr близкото приятелство през юношеството е от изключително значение за здравето. То дава увереността на младежите, че могат с успех да създават приятелства с успех и по-нататък в живота си. И най-вече, че винаги ще могат да разчитат на подкрепа на близки хора. И точно това се асоциира с ниските нива на тревожост, стрес, депресивни състояния и хронична тревожност.

Най-добрата приятелка в юношеството е истински загрижени за нас остава до нас в трудните моменти на първите сблъсъци с влюбването и разделите. Тя също така ни помагат да се съвземем по-бързо и да бъдем уверени в себе си и приети такива, каквито сме. Истинското приятелство лекува сърцето с присъствието в живота ни и ни помага като превързва сърцето ни с топлина и загриженост. Изследователите просто доказват нещо, което хората с най-добра приятлка (или приятел) в юношеските години отдавна знаят.

Прочетете още:

Как точно приятелките ни помагат да сме по-здрави и щастливи?

Открийте нови приятелки и обогатете живота си, вижте как!