frida.bg
настоящето

Как да живеем в настоящето и да бъдем по-продуктивни и успешни

Умението да живееш в настоящето и да бъдеш осъзнат за това, което се случва в момента е в пряка връзка с чувството за удовлетвореност, щастие и успех в живота! Когато сме осъзнати и присъстващи „тук и сега” ние имаме реалната възможност да разгърнем своята креативност, както и да се радваме на живота в неговата прекрасна цялост. Абсолютно всяка работна задача може да се превърне в интересно прживяване ако присъстваме в момента и изследваме с любопитство какво точно се случва „тук и сега“.

Опитайте да присъствате по-често в момента и ще забележите фантастични резултати – повишена енергия, креативност, любопитство и желание за живот!
Правете едно нещо

Свикнали ли сте да правите по няколко неща наведнъж или докато правите едно нещо ума ви да обмисля следващото? Това ценено в днешно умение, което наричаме мултитаскинг, ни спъва да присъстваме пълноценно в момента „тук и сега”. Например, ако се храните, просто се хранете и не си проверявайте имейла. Докато наливате вода, просто наливайте вода и осъзнавайте момента. Така позволявате на ума си да се изпразни от мисли, да релаксира и освобождавате психично пространсво за нови идеи и креативност.

Правете това нещо бавно

Всеки бърза и в бързането изпуска момента. Така животът ни минава в бързане и дори не сме усетили кога годините са отминали. И нищо. Затова бъдете присъстващи. Правете всичко, което правите с внимание, прецизност и осъзнатост. Без бързане. Може би в началото ще ви е трудно, защото сте свикнали да тичате от една задача към друга. Ще видите, че можете да свършите цялата си работа без цялото това бързане. Спокойно. Внимателно. Пълноценно.

Бъдете благодарни

За настоящи момент и за това, което имате възможността да правите. Не харесвате особено работата си? Благодарете, че имате възможност да подпомогнете със своето усилие общата задача. Присъствайте. Закъснявате за важна среща, а сте в задръстване? Осъзнавайте ситуацията обективно и без емоции. Нещата са такива, каквито са. Присъствайте. Искате нещо повече от живота или да контролирате бъдещи ситуации? Вместо да си блъскате главата в стената, присъствайте и изчакайте бъдещето да дойде само!