frida.bg

Безобидните навици, които забавят метаболизма ви

Много често четем за това как да забързаме метаболизма си, за да горим повече калории и да отслабнем. Но често не се замисляме, че дори да се храним с най-метаболизмо-ускоряващата храна, ако в същото време правим тези неща – резултатът ще е 0:0, а ефектът върху метаболизма ни – незначителен.

Какво всъщност представлява метаболизма ни?

Метаблизмът е тази система в тялото ни, отговорна за превръщането на калорийте в енергия. Скоростта на метаболизма зависи от много неща, включително възрастта, пола и наследствена ни предразположеност. Причната, поради която говорим толкова често за скоростта на метаболизма е, че ако той не си върши работата добре това може да доведе до качване на прекалено много килограми, проблеми със здравето и ниска самооценка. А това съвсем не ни е нужно. За да държите метаболизма си на оптимално равнище освен да се храните с храни, които го засилват и да тренирате редовно, опитайте да елиминирате тези навици от ежедневието си. Метаболизмът ви ще ви е супер благодарен!

Навик 1: пропускате закуската

Да, може би сте чували това и преди, но все още продължавате да пропускате закуската сутрин. Сякаш това не се отася за вас или просто забравяте. Имайте предвид, че метаболизмът се забавя много по време на сън, а закуската сутрин действа като енергиен шот. Ако пропуснете закуската метаболизма остава забавен през целия ден. Не е много добра идея да изядете няколко шоколадови бисквити със сутрешното кафе, тъй като захарта ще предизвика енергиен спад малко след това. Изберете храна, богата на протеин и фибри и се радвайте на силен метаболизъм през целия ден!

Навик 2: не се храните достатъчно

Често срещана грешка, особено при хората, опитващи се да отслабнат, е да намалят драстично порциите. Ако не се храните достатъчно като количесто и достатъчно често метаболизмът ви се забавя, защото превключва на режим „оцеляване”. Организмът ни започва да пази калориите, превръщайки ги в мастни депа.  Ако искате да отслабнете и в същото време метаболизмът ви да е оптимален, опитайте да хапвате често през деня и в достатъчно количество, и наблегнете на свежата здравословна храна.

Навик 3: не приемате достатъчно протеин

Скоростта на метаболизма често е директно свързана с количеството протеин, което приемаме ежедневно. Ако искате да го забързате приемайте протеин с всяко хранене. Ако се храните предимно с въглехидрати като паста, ориз и картофи и не обръщате внимание на това колко протеин приемате през деня, вероятно незабелязано това се превръща в навик, който значително понижава метаболизма ви.

Навик 4: недостатъчният сън

Липсата на достатъчно сън води до много проблеми със здравето, включително метаболизмът се забавя драстично. Също така малкото количество сън води до понижено количесво на лептин в тялото. Това е пептиден хормон, отговорен за метаболизма и чувството за ситост. Липсата на сън също води до голямо количество стрес, а стресът е още един незабелязан „убиец” на метаболизма. Ако искате да отслабнете или просто да поддържате оптимален метаболизъм осигурете си минимум 8 часа сън всяка нощ и намерете начин да релаксирате и да се освобождавате от стреса!