frida.bg
цветята се отрязват сутринта

Искате ли да подобрите паметта си? Започнете още днес!

Ако често забравяте малки неща като имена, определени думи, къде сте си оставили ключовете и дали сте заключили вратата на излизане от вкъщи, може би тази статия е точно за вас! Понякога просто ума ни е зает с прекалено много задачи и „изтрива“ някои неща, за да може да се справи с напрежението. Друг път усещаме, че това, което ни трябва е „под езика ни“, но някак не излиза на сцената на съзнанието. Паметта ни е доста сложа когнитивна система, която регистрира факти от живота ни, съхранява ги и ги възпроизвежда. Малко или много навреме.

Самият процес на спомняне е много интересен феномен. Той може да се случи спонтанно и в тези случаи обикновено се нарича „разпознаване“, или преднамерено – добре познатото „припомняне“. Ако паметта е сложна когнитивна машина, ние можем да се научим да смазваме колелата й, за да може да работи по-гладко. Без прекъсвания и блокажи. А това можем да направим лесно, стига да сме мотивирани и да знаем как!

Как да подобрим паметта си лесно още от днес?
Не се страйте да запомняте всичко

Мозъкът се претоварва от това да помни шрекалено много излишни за живота ни факти. Всъщшност не е нужно да имаме супер мозък, макар и някои хора просто да имат такива. Силната памет има свои негативни ефекти, например помнят се прекалено много факти, които претоварват системата и водят до състояние на хрончен стрес. Представете си само да помните всяка кофти дума, коментар, случка, които някога са ви се случвали. Е, няма нужда! Затова не се пресирайте да помните прекалено много факти като телефонни номера, номера на автомобили и т.н. По този начин освобождавате място на харддиска за нова информация. Такава, която е важна за вас в този етап на живота ви!

Започнете да учите стихове наизуст или нов език

Да започнете да учите стихотворение, което докосва по някакъв начин душата ви, е страхотен начин да тренирате паметта си. Обикновено започваме да заучаваме по-лесно нещата, които истински ни вълнуват. Така заучаването ще се превърне в притян фитнес за ума. Същото е и с любим език. Например, ако обичате Италия и често пътувате (или искате) да пътувате до там, добра идея е да заучите някои фрази на италиански. Така ще свързвате упражнението с нещо любимо (Италия) и това ще ви помогне практически в някакъв момент. А паметта ви малко по малко ще стане по-активна и услужлива!

Започнете да спите поне по 8 часа

Добрият нощен сън е ключов момент за работата на паметта. Ако спите по-малко и това се е превърнало в навик, не се учудвайте, че в паметта ви се появяват дупки от време на време. Мозъкът прегрява и не може да се възстанови без достатъчно количество сън. Освен това по време на сън той преподрежда възприетите стимули през деня и ги подрежда в съответните паметови кутийки. Разпределя това, кеото трябва да се запомни и е нужно, от това, което е ненужно. Ако искате да имате силна памет, осигурявайте минимум 8 часа сън на мозъка си, за да може да си свърши работата добре, а ние да се радваме на оптимални когнитивни процеси през деня!

Спортувайте!

Макар и упражненията да не се свързват директно с добрата памет, те повишават циркулацията на кръвта в мозъка и по този начин стимулират действието на хипокапма, тази част от мозъка ни, отговорна за паметта. Изберете успражнения, които не са толкова интензивни, например разходки на открито, бягане в парка с умерено темпо, плуване, танци или йога. Важното тук е да ви доставя удоволствие и в същото време да стимулира дейността на мозъка!

Прочетете още:

Най-добрите етерични масла за добра памет и концентрация

Защо забравяме имена? И още изненадващи номера на паметта ни