frida.bg

„Дневник от панелните блокове“ е дебютният роман на Никола Крумов

„Дневник от панелните блокове“ е дебютният роман на Никола Крумов, който  доби популярност с  блога и фейсбук страницата си и с това, че е един от най-харесваните автори в литературния проект „Пощенска кутия за приказки“.

Що е то?

Разлиствайки страниците на дебютната му книга, читателят се запознава с главния герой Кольо, който има таланта да попада в абсурди ситуации. Други персонажи са  годеницата му Нора и котката Ивелина, която  като че ли се чуди защо, за Бога, са я замесили в цялата история.

В сборника „ Дневник от панелните блокове“ авторът споделя несполучливите си опити да се пребори с готвенето. Разказва за  катастрофалната среща на Крумов с родителите на годеницата си Нора. Във втората част от романа има няколко разказа за българските лекари, катаджии и имиджа на българина в очите на чужденците и разбира се, одата за шкембе чорбата.

Стилът на книгата и автора

Стилът на писане на писателя е лек и непретенциозен, но не се отличава с нищо специално от стиловете на други автори. Романът е кратък ( 125 стр.)  и  лесен за прочитане. Изказът му на моменти  е циничен и  прекрачва границата на  комичното и залита към просташкото. Разбира се,  това зависи от разбиранията на читателя кое е забавно и кое не.

Образи

Авторът  създава  събирателен стериотипизиран  образ на българина – вечният махмурлия, почитащ шкембе чорбата, ракията, кюфтетата, футбола и анцуга. Самоиронията и насмешката са основните елементи, които използва, за да  го изгради.  В  разказите „Българските ми квартиранти и делата им в Англия“ и „Българските ми квартиранти в Англия и трудовете им навици“ представя българина през очите на чужденците – странният див веселяк, който умее да очарова околните с няколко вица и две-три чашки ракия.

Българката от своя страна е неземно красивата жена,  която незнайно защо се е влюбила в обичащия шкембе чорбата добродушен простак.

Може би най-симпатичният образ в сборника е този на котката Ивелина, която дори е на забавната корица на „Дневник от панелните блокове“. Тя дава  цвят в историите на Крумов. Котката е толкова важна за  дебютния роман на писателя, че той дори я споменава в  благодарностите си редом до годеницата си Нора.

Промяна

Писателят Никола Крумов залага на комичното в сборника си, но сменя рязко настроенията в историята „Рак на седмия“, разказа „Болна до смърт“  и стихотворението „Рак“. Както се вижда от заглавията, основната тема е болестта, която отнема животи. Авторът продължава да пише в „овчарския“ си стил (както сам го описва в интервю за offnews.bg), но  успява да трогне читателите и да  навлажни очите им.

В разказите „Кат ООД“ и „Българският Хаус“ той  иронизира катаджиите и докторите, като  преувеличава недостатъците им, за да засили комичния ефект. Историите могат да предизвикат смях или подсмихване у читателите, но същевременно  събуждат  усещането за нередностите, които Крумов показва.

Да чета или да не чета ?

Романът „Дневник на панелните блокове“ не претендира за висока литературна стойност. Нейната цел е да разсмива читателите и съдейки по успеха (най-продаваната книга за 2015 г.   в Ozone.bg , а авторът има над 27 000 последователи във фейсбук), успява да го направи. Книгата може да се струва просташка на някои читатели, но за непретенциозните от към стил на писане и дълбочина на сюжета е добър  и приятен  избор за четиво.

Автор: Галена Стоянова