frida.bg

Защо да не получиш това, което искаш понякога е голям късмет

Може би и вие разпознавате себе си в мъдрата сентенция на Буда: „Запомни, че понякога да не получиш това, което искаш е голям късмет.“ Но вярвате ли наистина в нея? Понякога искаме нещо толкова много, независимо дали става дума за връзка, работа, нещо материално или не. Мислим за това нещо, разсъждаваме, представяме си го. Копнеем.

Но желанието само по себе си е нещо много измамно. Влагаме много енергия в нещо, а в мига, в който го получим цялото удоволствие трае само няколко секунди и после нищо. Разочаровани сме. Само това ли беше?

Но понякога не получаваме това, което искаме. Не ни дават повишение или човекът, в който сме влюбени просто си тръгва от нас. Разочаровани сме. Само това ли беше?

И в двата случая желанието води до разочарование.

Представете си само играта на ума. Създаваме фантазия, че ако притежаваме нещо отвън, това ще ни донесе покой/щастие/любов и т.н. Влагаме мисли, надежди, емоции в илюзията и я подхранваме. Започваме да вярваме още по силно. И още по-силно. Само да получим любовта на тази жена или този мъж, или тази работа и най-после ще имам всичко. Но не става така.

Това, което искаме на рационално ниво или на ниво его, и това, което имаме нужда да преживеем на духовно ниво са две различни неща. Егото винаги иска и рядко е доволно. Негова задача е да създава нови и нови желания и съмнения. Духовното измерение на нещата е съвсем различно. То не се интересува от временните илюзии, а от развитието, или какъв урок имаш да научиш.

Понякога урокът ни се състои в това да започнем да търсим това, което търсим „навътре“ в себе си, а не навън. Именно вътре са скрити съкровищата на уроците, любовта и спокойствието, за които копнеем. Нищо не може да замести нуждата ни от духовно развитие и израстване. Понякога, за да се случи то е нужно да минем през много перипетии. Например, многократно да НЕ получим това, което искаме. За да се научим, че това, което търсим не се намира отвън. А вътре. И единствения начин да го получим е да обърнем погледа си към СЕБЕ си и да се запитаме: А ЗА КАКВО КОПНЕЕ СЪРЦЕТО МИ?