frida.bg

Естрагонът: ароматен букет от витамини и минерали

Няма спор, че естрагонът притежава уникален аромат. Тази билка, характерна за френската кухня, е известна като artemisia dracunculus или с други думи – драконова билка, и расте в Европа, Азия и Северна Америка. Естрагонът придава френско очарование на ястията ни, но освен това е природен лек, който лекува и подобрява здравето ни.

Как естрагонът може да ни помогне да сме по-здрави?

Източник на антиоксиданти

Естрагонът съдържа антиоксиданти, които ни помагат в неутрализирането на свободните радикали, които неизбежно приемаме от околната среда. По този начин билката може да ни помогне да се предпазим от доста заболявания, в основата на натрупването на свободни радикали в тялото. Както и да забавим признаците на преждевременното остаряване. Добавете естрагон в диетата си и със сигурност ще бъдете здрави и ще изглеждате по-млади по-дълго!

Източник на витамини и минерали

Само една супена лъжица естрагон съдържа 0.52 милиграма желязо. Желязото от своя страна ни помага да произвеждаме повече червени кръвни телца, които пренасят и повече кислород в цялото тяло. Освен това в естрагонът се съдържа едно добро количество калий, който подобрява функцията на мускулите и сърцето. Както и калций, поддържащ здравето на костната ни система и витамин А, отговорен за здравето на очите и подобряване на зрението.  Добавяйте естрагон в ястията си за сила, издръжливост и аромат … по френски!

Подобрява храносмилането

Една от важните ползи от консумацията на естрагон е, че увеличава производството на жлъчен сок и по този начин подобрява храносмилателния тонус. Естрагонът облекчава сомашни неразположения като болка в корема, раздразнени черва и подуване. Чаят от естрагон е прекрасен лек за неразположенията в стомаха и подобряване на храносмилането.

Подпомага изграждането на мускули

Според последни проучвания естрагонът може да подпомогне хората, които искат да качат мускулна маса и да подобрят физическата си форма. Билката притежава свойството да увеличава абсорбацията на креатин в мускулите. От друга страна, естрагонът увеличава апетита. Комбинацията на този ефект с подобреното храносмилане и увеличеното изграждане на мускулна маса, превръща естрагонът в една от най-добрите билки за трениращи, бодибилдъри и за всеки, който иска да поддържа оптимална физическа форма.