frida.bg

„Безобидните“ навици, които причиняват подуване на корема

Може би всеки от нас от време на време страда от неприятно подуване на корема, което ни причинява дискомфорт и болка. Макар подуването да не е особено сериозно състояние и да минава в рамките на няколко часа, то има определени странични психологически ефекти. Например, може да ни накара да се чувстваме разсеяни, уморени и най-вече – не особено уверени в себе си. За да избегнем тези неприятни физически и психологически симптоми, трябва да сме наясно какво предизвиква подуването на стомаха. Може би знаете, че подуването се причинява от консумацията на бобови култури, както и от хранителните алергии, например алергията към лактоза. Но има някои навици, които го причиняват, без дори да подозираме.

Подуването често се получава, когато…

… се храним твърде бързо

Например, затрупани сме с работа и хапваме набързо и на крак, или още по-лошо, работим и се хранм едновременно. Когато не сдъвкваме добре храната и гълтаме големи парчета храна и то с бързо темпо, много често вкарваме в храносмилателния тракт голямо количесто въздух. Не добре сдъвканата храна затруднява храносмилането, създава чувство за тежест и дискомфорт, а в комбинация с голямото количество въздух се създава ефекта на неприятното подуване на стомаха, придружено често с крампи и газове. Отделяйте поне 20 минути за всяко хранене. Не е чак толкова много време, а работата може да почака. Нищо не е по-важно от здравето ви, а храненето е съществена част от него!

… пием често със сламка

От студеното фрапе и прясно изстискания сок до модерното витаминозно смути – сламката е любим начин за консумация на течности, който обаче причинява подуване на стомаха. Самият процес на засмукване на течността вкарва в тялото ви допълнително количество въздух, който подува корема ви и причинява газове. Опитайте да пиете напитките си от чаша колкоо в възможно по-често. Така ще избегнете подуването и ще се насладите на напитката си много по-качествено!

… дъвчем дъвка

Навикът да дъвчем дъвка след хранене отново приинява поглъщане на голямо количество въздух в стомаха. Както при пиенето на течности със сламка и бързото преглъщане на храната, интензивното дъвкане увеличава количеството на слюнка в устата и води до по-често преглъщане, което води до подуване и газове.

… храним се прекалено късно

Късната вечеря може да причини подуване на корема, тъй като затруднява хрансмилането. Не случайно здравните специалисти препоръчват да има интервал от 2-3 часа между последното хранене и съня, за да дадем възможност на стомаха да си свърши работата. Ако просто хапнете нещо набързо и си легнете, не се учудвайте от дискомфорта в стомаха на сутринта. Ако не можете да избегнете късната вечеря, опитайте да хапнете нещо леко за храносмилане като кисело мляко или плод.

… сме стресирани

Хормоните на стреса затрудняват много процеси в тялото, включително храносмилателната система. Когато сме в състояние „борба или бягство” цялата кръв в тялото се изтласква към крайниците, за да можем евентуално да избягаме или да се сбием. И естествено, храносмилането се забавя. Когато сме стресирани и се нахраним, подуването е почти сигурно. Опитайте да отделяте време, в което да релаксирате и намерете начини да се справите със стреса в ежедневието. Това е една от най-добрите стратегии за справяне с подуването и за подобряване на цялостното ви здравословно състояние!