frida.bg

Защо всъщност не трябва да пием вода, докато се храним

Може би сте чували препоръката, че не трябва да се пие вода по време на хранене. Но замисляли ли сте се защо? Според специалистите по здравословно хранене сериозно трябва да премислим пиенето на течности по време на хранене. Освен че водата допълнително разширява стомаха ни по време на хранене този навик води и до други здравни рискове, с които трябва да се запознаем отблизо.

Защо не трябва да пием вода, докато се храним?

Естетвена реакция на тялото ни е да произвежда стомашни киселини, които да подпомогнат процесите на храносмилането и разграждането на храната на елементи. Целта е те да бъдат подходящо разпределени и усвоени. Когато пием вода по време на хранене ние разреждаме стомашните сокове и забавяме храносмилането. Стомашните сокове имат и друга важна задача в храносмилателния процес. Те елиминират бактериите и микробите, които евентуално могат да попаднат в тялото ни посредством храната.

Интересно е и обяснението на източната традиция аюрведа. Според нея, когато пием вода по време на хранен ние потушаваме храносмилателния огън, отговорен за смилането на храната, както и за цялостното ни благосъстояние и здраве. Това може да доведе до крампиране на стомашните стени, болка и затрудняване на работата на храносмилателна система, както и на изхвърлянето на токсините. А именно задържането на токсини, според аюрведа, е една от причните за възникване на здравословните проблеми изаболявания.

Ако решим да пием вода веднага след хранене ситуацията е идентична. Забавяме храносмилането и това води след себе си странични ефекти като подуване на стомаха, преяждане, тежест и дори болка.

Кога всъщност да пием вода?

Много често пием вода по време или веднага след хранене, за да улесним преглъщането. А замисляли ли сте се защо всъщност ние  трудно да преглъщаме? Факт е, че съвременние хора разполагат с малко време, хранят се на крак и набързо. Стомахът ни няма време да изпрати сигнал до мозъка, за да започне да отделя повече слюнка, която да омекоти преглъщането.

От друга страна стои въпросът с прехлъщането на храната, преди тя да е сдъвкана добре. Това е изключително вредно. Според специалистите този навик затруднява храносмилането и усвояването на полезните вещества от храната.

Затова те препоръчват да пием вода поне час преди хранене, както и да изчакаме поне 30 минути след хранене. Така освен, че не усложняваме храносмилането, подпомагаме усвояването на полезните вещества от храната и се грижим за стомаха и за цялостното си здравсовно състояние!