frida.bg

Тост от сладки картофи: най-новата мания в Instagram

Друг ден, друга тенденция в храната на Инста, която ни кара да огладняваме, докато я преглеждаме. За щастие сладкият препечен картоф е не само модерен, но и здравословен! Ако сте на диета без глутен или се оглеждате постоянно наоколо за нормална доза въглехидрати, тук няма хляб, така че продължете с бойна стъпка към приготвянето на продуктите.

Най-добрата част? Приготвянето! Толкова е просто, колкото измиването, сушенето и тънкото нарязване на средно големи сладки картофи и изпичането им до съвършенство! Единствената останала стъпка е да разберете кой вкус ще ви допълни до съвършенство.

Сладките картофи на Джой Бауер с фъстъчено масло с банани

Търсите ли лека, сладка сутрин? Препечете сладките си картофени филийки и просто добавете масло по ваш избор и наредете плодове. Добавете допълнителен аромат и някои подправки като канела, индийско орехче или дори някои семена от чиа! Не само ще се заситите, но и ще добавите протеини в тялото си и порция освежаващи плодове!

 Какво ви трябва?

  • 2 филийки от сладък картоф, нарязани по дължина
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • ½ банан, нарязан на кръгчета

Как да го приготвим?

За да отрежете сладкия картоф отсечете единия край на картофа и го поставете на дъската за рязане, за да можете да режете надлъжно.Внимателно създавайте резени с дебелина около 6 мм.

Тостът се разрязва по височина и се пече на фурна от около 10-15 минути като се преобръща на всеки 4-5, докато се опече в средата.

След като сме приключили с приготовлението намазваме всяко парче с 1 супена лъжица фъстъчено масло и нареждаме малко кръгчета банани.Насладете се!

Сладък картоф-тост с пикантно гуакамоле и яйца

Още едно свежо преживяване! Препечен тост с кремообразно гуакамоле и лют червен пипер или кайен. Пикантната буря ще компенсира перфектният препечен, сладък картоф.Можете също така да добавите твърдо сварено яйце за повече протеини и вкус!

Какво ви трябва?

  • 1 голям сладък картоф
  • 1 супена лъжица зехтин, кокосово масло или масло от авокадо(по ваш избор)
  • Морска сол и черен пипер на вкус
  • ¼ ч. смлян сух риган или розмарин(по избор)
  • 2 твърди или меки сварени яйца
  • 1 голямо авокадо
  • Изтискан пресен лимонов сок
  • ½ с.л. сусамени семена
  • Щипка чили на прах(по избор)

Как да го приготвим?

  1. Предварително загрейте фурната на 190 градуса и поставете на тава лист за печене с пергаментна хартия.
  2. На дъска за рязане разрежете сладкия картоф наполовина(вертикално) и след това отрежете всяка половина по дължина веднъж или два пъти, в зависимост от това колко голям е картофа.
  3. Добавете маслото, което сте избрали и се уверете, че сте намазали добре картофа от двете страни.
  4. Печете ги за около 30-35 минути, но винаги ги проверявайте на 10 минути. Те се пекат много по-бързо отколкото обикновен, цял сладък картоф. Когато ги проверявате ги обръщайте от другата страна дори, за да се запекат добре!
  5. В купа се разбърква авокадото с вилица и се гарнира с лимоновия сок, морска сол и черен пипер.Това е нещо като скромен мързелив гуак! Абсолютно можете да добавите домати и лук!
  6. Докато картофите се пекат, сварете малко вода и сложете яйцата.Отнема около 5 минути за меко сварено яйце и + 7 минути, ако искате твърдо сварено.
  7. Ако искате вашите картофени филийки да са още по-хрупкави сложете ги в тостера на ниско ниво.Гарнирайте ги с гуак, а след това с няколко яйца.Завършваме ги като ги поръсим със сусамовите семена и прах от чили за мека, фина топлина и вкус!Насладете се!
Сладък картоф-тост с авокадо, краставица, пушена сьомга и яйце

Леко по–изтънчената версия на това ястие носи разнообразие от пикантни вкусове, които със сигурност ще задоволят вашите рецептори! Направете си тост с авокадо, хрупкава краставица, пушена сьомга и варени яйца за добро начало на вашия ден!

Как да го приготвим?

  • 1 сладък картоф
  • 1-2 авокадо, обелени и нарязани на парчета
  • 1 краставица, обелена и нарязана на парчета
  • 115 гр. пушена сьомга
  • 1 супена лъжица масло от авокадо
  • Сол и черен пипер
  • Копър за вкус

 Как да го приготвим?

  1. Измийте и почистете сладкия картоф.Разрязвайте картофите надлъжно, на парчета като ползвате остър нов или мандолин.
  2. Ако използвате тостер, поставете сладките картофени резени в тостера и го печете на няколко серии, докато се приготви.
  3. Ако използвате фурната, загрейте фурната предварително на 190 градуса.Намажете леко с масло от двете страни на сладките картофени филийки, след това ги поставете върху пергаментна хартия в тавичка.
  4. Печете за 30 минути или докато стане леко препечен.
  5. Докато картофите се пекат, сложете на котлона вода и сложете яйце за 5 минути( меко сварено по желание).
  6. След като картофите са готови, гарнирайте ги с надлъжно нарязано авокадо, краставица, пушена сьомга и яйце.Наслади се!

Възможностите са наистина безкрайни, когато става дума за това модерно ястие.Насладете се на сладкия картоф – тост за закуска, обяд и вечеря или дори като една лека междинна закуска. Изпробвайте горепосочените рецепти и не забравяйте да ги споделите с нас. Бон апети!

Автор: Габриела Смилянова

Снимки: Инстаграм