frida.bg
Нови хоризонти

Нещата, които да направим преди да вземем хапче за глава

Вероятно болкоуспокояващите хапчета са сред нещата, до които моментално прибягвате, когато ви заболи глава. Често болката се появява внезапно и възпрепятства ежедневната ни активност. Главоболието е толкова разпространен проблем, че сме свикнали да не го възприемаме като нещо, което изисква голямо внимание. Факт е, че стресът в живота ни е голям, а главоболието идва като сигнал на тялото, който ни казва да спрем и да се погрижим за себе си. Но чуваме ли го?

Защо ни боли главата?

Главата символично се определя като най-висшата част на тялото. Тя съдържа в себе си изключително ценения в днешно време мозък, а оттук и ума, егото, психиката и мисловната дейност. Болката в главата е характерна за твърде мислещия съвременен човек и парадоксално – тя възпрепятвства мисловната активност, за да се замислим за здравето си.  И най-сетне да се погрижим за себе си.

Именно, за да се погрижите за себе си ви предлагаме следващия път, когато ви заболи главата, да помислите. И да направите нещо различно преди да посегнете към болкоуспокояващите.

Например, защо не…

… отделите малко време да направите нещо, което обичате да правите. Много често главата започва да боли от твърде много мисли, стрес и липса на внимание към собственото тяло. И често да се отдадем на любима дейност, например да нарисуваме картина, да послушаме любима музика или да се погрижим за себе си по начина, който харесваме – ще ни осигури необходимото време за нас. Време, в което да се отпуснем и да се насладим на собствената си компания.

… се хидратирате. Консумацията на кафе, подсладени напитки и алкохол може да доведе до главоболие, поради дехидратацията в тялото ни, която предизикват. Изпийте няколко чаши вода, както и консумирайте повече храни с богато водно съдържание като краставици, спанак, селъри, чушки, карфиол, диня, ягоди и т.н. Ако често ви боли глава, замислете се на първо място дали пиете достатъчно вода!

… си направите чай от джинджифил. Джинджифилът е природен дар, който ще ни осигури незабавно облекчение. Той ще помогне да се справим с болката, а топлината от чая ще успокои допълнително нервната ни система. За максимален ефект опитайте да се насладите на чая си в спокойна обстановка и без да бързате.

… вземете магнезий. Магнезият е един от най-добрите естествени лекове за главоболието. Доказано е, че хората, които страдат от хронично главоболие имат доста ниски нива на магнезий в тялото си. Вземете магнезий на таблетка и за профилактика консумирайте повече чурнени храни, ядки, броколи и зеленолистни зеленчуци, за да си набавите магнезий по естествен начин.

… опитате да облекчите главоболието с етерични масла. Например, с масло от мента, лавандула или розмарин. Просто поставете няколко капки в изпарител или директно върху дланта си и вдишайте дълбоко аромата на етеричните масла няколко минути.

… си направите маска с канела. Канелата е магична подправка, която прави чудеса при главоболие. Можете да смесите 1 с.л. канела с няколко капки вода, докато се получи гъста консистенция и да нанесете върху челото. Легнете си по възможност и оставете канелата да действа 30 минути, след което отмийте с хладка вода.