frida.bg

Лилави плодове и зеленчуци: да напълним чинията си със здраве

Наистина ли най-здравословните плодове и зеленуци са лилави? И защо този невероятен цвят трябва да изпъстри чиниите ни този месец? Какво е „изключителното” на лилавия цвят? Експертите по здравословно хранене са единодушни, че колкото е по-тъмен е цвета на плодовете и зеленчуците, толкова повече антиоксиданти има в тях. А антиоксидантите, според тях, със сигурност ще подобрят здравословното ни състояние и ще намалят възпаленията в тялото ни.

Лилавите храни като цяло са любима храна на всички почитатели на здравословното хранене и начин на живот, тъй като лилавия цвят е ярка индикация за наличие на висок процент антиоксиданти, витамини и минерали. От лилавите картофи до напращялото „черно” грозде и неустоимите смокини – лилавият цвят ще напълни не само чинията ни, но и телата ни със здраве, енергия и жизненост!

Кои лилави храни да изберем този месец и как те ще ни помогнат да бъдем по-здрави и да се чувстваме страхотно в кожата си?
Боровинки

Боровинките са една от най-богатите на антиоксиданти храни. Само една купичка боровинки на ден ще заредят тялото ви с лутеин, зеаксантан, витамин К, витамин С, магнезий и фибри. Те ще ви помогнат да подобрите когнитивните си функции, храносмилането, да забавите стареенето и да подобрите състоянието на кожата си. Суперхрана, която със сигурност ще ни донесе и супер здраве!

Лилаво зеле

Червеното зеле, което всъщност е лилаво, е един от зеленчуците, които притежават най-много антиоксиданти, нутриенти, витамини и минерали. И да не забравяме, диетични фибри, които ще ни дадат усещане за ситост с намаляващ теглото ефект.

Смокини

Смокините са един от плодовете с изключително високо съдържание на фибри, калий и антиоксиданти, които неутралзират действието на свободните радикали и намаляват неблагоприятните ефекти на стреса. Сушените смокини също са концентриран източник на минерали и витамини.

Патладжани

Патладжаните са пълни с витамини, минерали и диетични фибри. Те притежават способността да намаляват нивото на лошия холестерол, както и да поддържат теглото ни в нормални граници. И естествено – антиоксидантите, които го правят една традиционна българска суперхрана.

Къпини

Къпините съдържат богатство от витамин Р, витамин К, А и С, както и фосфор, калий и магнезий. Те са богати на антиоксиданти и по този начин забавят процесите на стареене и засилват имунитета.

Черно грозде

Колкото по-тъмен цвят е гроздето, толкова повече антиоксиданти има в него! Макар и да е доста калорично, черното грозде трябва задължително да присъства в диетата ни. То ще зареди тялото ни с всички необходими микролементи и витамини и ще ни дари здраве и енергия!

Сини сливи

Синята слива съдържа огромно количество антиоксиданти, което личи и от цвета й. Те са полезни за костите, подпомагат сърдечната дейност и повишават имунната система.