frida.bg
книгите

Книгите, които всяка жена трябва да прочете поне веднъж в живота си

Може би и вие като нас просто обожавате книжарници и библиотеки, както и купчините книги, пазещи между кориците си прашни истории за нечии съдби, премеждия и приключения. Книги, разкриващи мъдростта, въображението и таланта на литературния гений. Но може би и вие като нас нямате много време за четене и се радвате, когато имате един свободен следобед, който да прекарате с книжка в ръка.

Просто за вдъхновение и не само, ви представяме няколко уникални книги, които докосват най-нежните струни на женското сърце и провокират едни от най-важните теми в живота на жената – темите за свободата, потискането, мъдростта, женската сила, независимостта, взаимоотношенията, любовта, трансформациите и общуването. Може би някои от тези заглавия вече са ви добре познати, а може и да ги чувате за първи път. Книгите, които всяка жена трябва да прочете, вероятно са повече. Може би вие бихте добавили някоя, която не присъства в нашия скромен списък. Женското сърце е необятно, то разказва повече истории и от всички книги взети заедно.

Но просто за двъхновение и не само, ние започваме нашата история с тези впечатляващи заглавия. За всяка жена. На всяка възраст.

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът

Може би помните тази невероятна книга от детството си, но леко сте позабравили за нея. Тя е сред книгите, които трябва да препрочитаме дори и като вече пораснали момичета. Защото уроците й са по-ценни днес от всякога. Луиза Мей Олкът ни разказва историята на четири сестри, които живеят само с майка си по време на Гражданската война. Те са принудени от живота да се превърнат в „малки жени“ и да пораснат преждевременно, заради трудностите, бедността, войната и конфликтите. Книгата ни показва силата на Жената и нейната невероятна способност да създава красота, смях и любов дори и по време на изпитания, трудности и неволи.

„Зная защо птичките в клетката пеят“ от Мая Анджелоу

„Зная защо птичките в клетката пеят” е автобиографична книга на известната американска писателка и поетеса Мая Анджелоу. Тя ни представя своята собствена история и трудностите, които е имала, срещайки се с расизма и личните травми. Тя развива темите за намирането на собствена идентичност, насилието, отхвърлянето и борбата за човешки права и образование. Дълбоко откровена книга, която извира директно от сърцето на Мая Анджелоу и докосва женското сърце повече от всичко друго.

„Хиляди сияйни слънца“ от Халед Хосейни

Халед Хосейни е гений в разказването на истории, които провокират нашата емоционалност, състрадание и женска мъдрост. В „Хиляди сияйни слънца“ ще прочетете историята на Мариам, принудена да се ожени за богат бизнесмен, който след като разбира, че тя не може да има деца започва да се държи изключително жестоко с нея. Това е историята на ЕДНА ЖЕНА, но и на всички жени, които някога са се изправяли лице в лице с насилието и клетката, в която то ги залоства. Книга за силата на жената да извоюва свободата си, дори и в най-неблагоприятните за това условия.

„Отклонение“ от Блага Димитрова

Всяка книга на Блага Димитрова е изпълнена с женска енергия, мъдрост и откровение, което ни потапя в мистичния свят на ЖЕНАТА – изпълнен едновременно и с нежност, и с невероятна сила. В „Отклонение“ ще проследим историята на любовта между двама души, които се срещат отново, след като вече имат семейства и „уреден“ живот в обществото. За невъзможността да се върнеш назад и да изживееш неизживяното, както и за любовта – такава, каквато е и за правото и да я ИМА. Независимо от всичко.

„Любов“ от Елиф Шафак

Когато става дума за книги за женското сърце просто не можем да подминем мъдростта на Елиф Шафак. „Любов“ ни разказва историята на ЕДНА ЖЕНА, която някак си с помощта на „неслучайната“ случайност започва да излиза от депресията в брака си и да преоткрива себе си наново. Едно пътуване навътре, в което всеки полъх на вятъра е знак за едно по-добро утре!