frida.bg
мотивацията

Как да повишим мотивацията си за работа след лятната почивка

След дългите дни на плажа, вълните, слънцето и сладкото безвремие на лятната ваканция, някои от нас наистина имат нужда от спешен план за влизане в работна кондиция и повишаване на мотивацията за работа. Мотивацията наистина е всичко и ако знаем как да я навигираме ще имаме перфектни резултати и най-вече, ще се чувстваме удовлетворени от себе си в края на седмицата. Но понякога превключването от състояние на безметежен релакс до леко стресиращата работна обстановка не е най-любимото ни нещо. Искаме още малко да удължим лятната ваканция, но задачите и крайните срокове започват да ни притискат. Затова ви даваме няколко безценни съвета за повишаване на мотивацията ви, които със сигурност ще ви настроят на честотите на успеха.

Направете си равносметка

Направете равносметка на ваканцията си. Прекарахте ли си добре? Колко точно се забавлявахте? Имахте ли време да се наспите? А да се видите с приятелите си? Ако отговорът е „Да”, значи сте си изкарали страхотно и можете най-спокойно да се върнете на работа с широка усмивка и енергия, която да вложите в изпълнението на задачите си. Ако някак не сте успели да постигнете удовлетворение от ваканцията си и това е причината, която ви кара да не искате още да се връщате на пълен работен ден – е, направете си списък какво сте изпуснали. Например, не сте се наспивали добре или искате да посетите още някоя красива дестинация. Изгответе план за действие като си лягате по рано или планирате свободното си време качествено. Има време за всичко, стига да сме достатъчно организирани.

Организирайте

Да организираш следващия си трип е първа крачка. Следващата е да организираш работните си ангажименти качествено. Когато знаеш кога какво трябва да бъде свършено и това е разпределено по дни, някак ума се успокоява, че няма да бъде прекалено „залят” с отговорности след ваканцията. Започнете с по-малко задачи и бавно ги увеличете до включване на целия ви работен потенциал. Навлизането в супер кондиция е процес. Дайте си време да пренастроите ума си и да организирате задълженията си.

Вижте нещата в перспектива

Малките бягства от града, както и по-дългите ваканции, са изключително ценни за нас, тъй като ни дават пространство да презаредим батериите си и да видим нещата в перспектива. Така когато се върнете обратно на работа след прекрасната си лятна почивка вие имате мощна енергия и идеи, които можете да осъществите и да използвате за професионалния си напредък и успех. Тази различна перспектива е ценен ресурс. Записвайте си всички малки идеи и предложения, които биха ви помогнали да подобрите себе си и работата си за добро. И проявете своето обновено и креативно аз в работната среда.

Мотивирайте се

Отношението  прави разликата, може би сте чували тази фраза отново и отново. Където и да сте, каквото и да правите – дайте най-доброто от себе си! Може би ви е трудно да превключите на работна вълна, особено след като още чувате вълните в ушите си. Но не забравяйте, че вие имате важна роля на позицията, която сте и колегите ви разчитат на вас. Дайте най-доброто, на което сте способни, поставяйте си малки цели, които ще ви държат мотивирани и не забравяйте да държите перспективата в ума си. Наслаждавайте се на почивките си, но през останалото време – бъдете най-вдъхновяващата и мотивираща версия на себе си!