frida.bg

Магията на хайлайтъра – как перфектно да подчертаем лицето си и това, което желаем да изведем на преден план

Лицето е най –важната част от нашето тяло. Много малко от нас, обаче, могат да се похвалят с перфектна кожа. Повечето жени имаме пъпки, черни точки, несъвършенства, а повечето от нас дори не харесват пропорциите и формите на лицето си.

И разбираемо, опитваме се да прикрием недостатъците си

През последните десетилетия най – разпространеният начин да постигнем ефекта „като от корица на списание” беше използването на фон дьо тена. Предлагаха се различни марки, варианти – от матов такъв до СС – кремовете, различни техники. Гримьорите се напреварваха кой ще даде по –добър съвет.  Хиляди пъти съвременната жена си е задавала въпроси като:  „По – светъл или по- тъмен цвят да избера?”, „Как да го поставя, без да се получи онази черта, която толкова много се вижда?” или „Как да не си личи, че имам фон дьо тен и да съм с хубаво лице едновременно?”. Всеки ден сме виждали по улиците сполучливи и трагични опити. Но като всяко друго нещо в бързо развиващия се свят, така и този продукт и техника бяха изместени от друг – контурирането и хайлайтърът.

За няколко години тази техника направи истински фурор сред  дамите. Заради големия си успех и поразителен ефект много бързо се наложи в гримьорството, професионалната фотография и модата. Истината е, че той може да бъде постигнат и с фон дьо тена, но не с един, а с два цвята тона – по-светъл и по-тъмен.

Всъщност контурирането само по себе си представлява игра на светлосенки. В нея „по-лошите неща” остават в сянка, за сметка на по-добрите, които изпъкват. И в това няма нищо под слънцето. Този похват е използван от художниците, далеч преди да навлезе в грима.

За да постигнете добър ефект са нужни два тона. С по-тъмния ще прикриете нещата, които не ви харесват, а с по-светлия ще почертаете своите естествени красоти. Контурът е тъмният, а хайлайтърът (от изсветляване) е светлият. Например, ако вашето чело е високо и голямо, то нанесете контура точно под линията на косата, а светлата част над веждите, носа и малко над тях и разнесете. Така вашето чело оптически ще се смали, защото светлината и акцента падат върху малка част от него.

Очите следват същия принцип. Ако вашите очи са малки, обикновенно това е при светлите очи, които пък за сметка на това са изключително красиви, то трябва да ги „отворите”. Този ефект се постига като поставите светлия тон точно под веждите, а по –тъмния под него, за да се придаде дълбочина, която да ги направи по – големи.

Носът също е изключително проблемна зона. Много жени не харесват неговата форма или големина. За да направите нослето си да изглежда по – малко оцветете външната страна, по продължение на веждите и над ноздрите в контур, а вътрешността с хайлайтъра. Така той ще се смали, ако е широк. Обратното важи, ако е издаден или „гърбат” нос. Нанесете тъмния цвят във вътрешността, за да изглежда по-прибран, а светлия отстани, за да се увеличи широчината му.

Останалата част от лицето следва стандартната техника. Под очите, върху скулите, нанасяте хайлайтъра, за да изпъкнат, а под него контурът. След това отново полагате светъл. Устните също са в очертани с хайлайтър, като той се поставя над горната и под долната устна, за да изпъкне червеният им цвят на фона на подчертаването.

Ако челюстта ви е по-широка или голяма, то контурът отново може да ви помогне. Нанесете го по протежение на костта, като тук е важно да го разнесете добре, за да не остане онази прословута „разделителна линия”, която така много мразим.

За да постигнем максимален и удовлетворяваш ефект с хайлайтъра, ние трябва да познаваме своите черти много добре. Приемете лицето си като платно, а себе си като художник, който рисува върху него и иска да създадете най-доброто си творение. Тези съвети съвсем не са абсолютни и задължителни за всички. Експериментирайте вкъщи и намерете най – добрата визия, за да се чувствате и изглеждате добре. Ако прецените, че не можете да се справите със задачата, то не се притеснявайте да посетите клалифициран гримьор, който ще избере подходящата техника според вашето индивидуално и прекрасно лице.