frida.bg
бланик

Маноло Бланик: геният в създаването на обувките с ретро изложба

Ако имате отиване до Прага задължително посетете уникалната ретроспективна изложба „Маноло Бланик: Изкуството на обувките”. По време на изложбата ще можете да разгледате над  212 подбрани чифта обувки на известния испански дизайнер и гений в създаването на обувки. Изложбата е отворена за посетители от 11 август до 12 ноември, а мястото е музей Кампа.

Маноло Бланик: геният на радостта

Думата, с която Маноло Бланик характеризира близо 50 годишната си кариера като дизайнер на обувки, е радост. „Аз правя всичко това с безмерна радост” – казва Бланик и споделя, че парите никога не са били негова мотивация, когато е правил скиците си. Всичко, което някога е създавал е проява на радост, просто защото така му харесва. Дизайнерът споделя, че никога не е страдал от липса на вдъхновение и никога не е следвал установените тенденции.  И точно това е причината за неговия успех!

Целта на експозицията е да отпразнува невероятната творческа работа на Маноло Бланик, неговата креативност през годините, уникален творески поглед и майсторство. Тя е организирана от Кристина Карило де Албронз, която подготвя уникалнта експозиция през последните две години.

Изложбата е разделена на 6 секции, всяка от които репрезентира вдъхновенията на дизайнера през годините. Една от секциите е наречена „Гала” и представя уникални модели обувки, олицетовряващи фантазията и креативността на Маноло Бланик. В други секции са представени модели, акцентиращи на интересните материи, специфичната архитектура на обувката, артистични реминисценции, както и такива с препратки към различни националности.

Първата спирка на изложбата „Маноло Бланик: Изкуството на обувките” се проведе в Милано между 26 ануари и 9 април. В момента невероятно красивата Прага прегръща уникланите творения на Бланик. А след това уникалната експозиция ще се премести в Мадрид и ще завърши своето пътешествие в Торонто следващата година.

Любопитен факт е, че дизайнерът никога не е учил в училище как всъщност се правят обувки. Той се е самообучавал, посещавайки обувни фабрики и разговаряйки с хората, които са работели в тях. Първоначално дизайнерът започва да изработва мъжки обувки, но скоро разбира, че обувките за мъже ограниават неговото въображение. Женските обувки му позволяват да прояви изцяло своето въображение и да усети творчесата свобода, която е в основата на неговия творчески гений. Маноло Бланик пази по един чифт от всички над 25,000 създадени от него невероятни модели. И ги пази съкровено като парченца от собствения си живот!

Снимки:БГНЕС