frida.bg

Три предложения къде да отидете през уикенда в София

Ако планирате бягство от летните горещини на прохладно и интересно място през уикенда в София, можем да сме Ви полезни. Имаме три неустоими предложения как да преборите скуката в жегите и да направите почивния си ден пълноценен и вдъхновяващ.

С книга в парка
  1. Инициативата „Зелена библиотека“ гостува в Южния парк тази събота, 12 август от 10.00 до 15.00 ч. Лятната читалня приканва жителите и гостите на столицата да почетат книга под сянката на дърветата в някой от градските паркове. Инициативата е на Столична библиотека и цели да не прекъсва връзката между читателите и хубавите книги, въпреки лятната отпуска на повечето библиотеки в страната.

„Пред Голямата поляна в Южния парк ще дойдат и известни български поети, като Кристин Димитрова и Иван Ланджев. Те ще дават автографи на хората и заедно с тях ще четат любими стихове. На всеки желаещ ще издаваме безплатни читателски карти за библиотеката и ще му предложим да заеме книга от мобилния ни „Библиобус“, в който има над 700 тома книги“, разказа пред екипа ни Мария Бранкова, ръководител направление „Библиотечни колекции“ в Столична библиотека. Тя подчерта, че организаторите не са забравили и най-малките. Децата ще имат възможност да рисуват върху асфалта с тебешири и да шарят с моливи предоставените безплатни книжки за оцветяване, които след това малчуганите ще могат да си занесат у дома.

„Освен това партньорите ни от музикална къща „Мюзик Плей“ – Марта Ляскова и нейните ученици, ще показват на деца и възрастни как се свири на арфа и на други музикални инструменти“, каза с усмивка Мария Бранкова. Тя сподели, че инициативата „Зелена библиотека“ се радва на изключителен интерес за трета поредна година. Кампанията се провежда за втори път това лято. Миналата събота четенето на открито беше в Борисовата градина.  И през останалите съботи на август „Зелена библиотека“ ще радва софиянци  и ще се пренесе в други столични паркове.

С четка в ателие

Независимо дали имате усет към изкуството или не, можете да се насладите на емоцията да рисуваш и декорираш керамика заедно с близките си хора и приятели в арт студио „Мацало“ (Mátzalo). При наличието на приятна музика, усмихнати хора, богата палитра от цветове и чаша вино или кафе ръката ви се отпуска и започва да твори.

Гостите на ателието си избират предмета, който ще рисуват от „морето“ керамични фигури – от декоративни джуджета и животни, през всякакви видове чаши, чинии, купи, оливерници, касички и какво ли още не. Любезната собственичка на студиото или нейните помощници ще Ви разкажат как се нанася основната боя върху керамиката, колко време трябва да изчакате, за да след това започнете да рисувате отгоре или как може да претворите интересна техника.

Слагат Ви престилка,

избирате си четки и любимите багри и започвате да творите. Крайния продукт се глазира с течно стъкло от екипа на „Мацало“ и се изпича на 1016 градуса, за да се превърне в трайна керамика, която може да се пусне дори и в миялна машина. Средната цена на участник е между 10 и 20 лева, в зависимост от избраната керамика, като в тази сума е включена както самата фигура, така и бои, глазура и изпичане.

Мястото е много търсено за рождени дни, момински партита и всякакви празници. „Реших да зарадвам приятелите ни, на които кумувахме със съпругата ми миналата година, като им предложим нетрадиционен начин да прекараме времето заедно. Нарисуваните от нас предмети ще ни останат за спомен, след като развихрим въображението си с помощта на четката“, каза пред екипа ни Георги Василев, който посещава „Мацало“ за първи път.

„Идват всякакви хора – и възрастни, и деца, на групи или сами и наистина е вълшебен моментът, в който творчеството просто ги изважда от ежедневието и грижите. Една майка например дойде тук и рисува цели четири часа количка, за да я претвори в „Макуин Светкавицата“ и да зарадва сина си“, сподели с усмивка собственичката на студиото Антоанета Ябланска. Радва я, че ателието се е превърнало в прекрасно

социално място,

където посетителите се връщат отново и отново. „Признавам си, откраднах идеята за създаването на „Мацало“ от Австрия, където живях дълго време и подобни места там са много популярни. Водех двете си деца редовно и самата аз много се забавлявах. Разбира се, доразработих идеята в София и я обогатих и резултатите са повече от добри – хората наистина се забавляват, докато творят“, каза в заключение Антоанета.

С гребло в каяк

Ако ви се иска да се пораздвижите, но няма да оцелеете на жегата цял ден на слънчева поляна или нямате един ден за планина, можете да опитате нетрадиционен спорт като карането на каяк. Не е нужно да имате някаква подготовка, за да гребете сами или в компания, а само желание. Само на 10 километра от центъра на София, можете да карате каяк с приятели или с децата си на езерото в Панчарево.

„Това е различен, не толкова масов, но достатъчно вълнуващ спорт. На гребната база идват много любители, независимо дали след работа в делничен ден или събота и неделя. Правим кратък инструктаж и веселбата започва“, каза пред екипа ни Пламена Петрова, основател на „Каяк зона“ и треньор към „Българска федерация по кану-каяк”. Препоръчва на децата под 7 години да гребат в лодка с родител, ако разбира се не се запишат на груповите тренировки с деца към клуба, където загребванията им се следят от квалифициран треньор. Клубът подготвя млади състезатели по каяк – момичета и момчета, които вземат участие в различни състезания. На базата в Панчарево се реализират и участия в проекти към Министерство на младежта и спорта за безплатно обучение по каяк през ваканцията за ученици, като всяка година броя на записалите се деца се увеличава. Иначе цената каране за възрастни е 10 лева на час, а за малчуганите сумата е наполовина.