frida.bg
приятели

Защо реално искаме да „останем приятели“ с бившия

„Нека останем приятели…” е една от най-парадоксалните фрази в края на връзката. Всъщност целта на тази фраза е да смекчи болката от раздялата, но вярваме ли в нея наистина? И ако опитаме да останем приятели с вече бившия си партньор на фона на всички бушуващи емоции след раздялата, какво всъщност се получава на практика?

Трудно е да пуснеш някой важен за теб човек да си отиде от живота ти. Трудно е да изоставиш надеждата, че „всичко все пак ще се оправи” и да признаеш пред себе си и света, че „да, и тази връзка не проработи, както трябва”. Ако трябва да сме напълно откровени, раздялата сама по себе си изисква доста тежка вътрешна работа, осъзнавания и равносметки. А ако налице има конфликти, лъжи, изневяра или насилие – вътрешната борба е още по-опустошителна. А основата на взаимоотношенията или доверието – дълбоко разрушено. И все пак, дори ако връзката е била крайно неудовлетворителна за нас, трудността да приемем края й личи най-много в желанието да останем приятели.

Все пак. Някак. Кой знае – „може би ние с теб ще сме първите, които са го постигнали реално”. А дали?

Какво стои зад думите „нека остаем приятели”

Желанието да останеш в отношения, най-често приятелски или „с екстри“, с бившия си партньор ясно показва невъзможността ни да се справим с болката от загубата. Някак тази „опция” ще ни позволи „да останем заедно, без (реално) да сме заедно”. Илюзия, за която ще продължим да плащаме с разочарование и болка всеки път, когато у нас се появи желание да възстановим близостта, която сме имали преди. Защото ще осъзнаваме отново и отново, че ази близост е безвъзвратно загубено, отново и отново ще отричаме този факт. И не само – ако бившия се навърта в живота ни ще ни бъде много трудно да се справим с емоциите от раздялата, както и да продължим напред.

И какво ако от време на време „пием по едно кафе“

Можете ли да се запитате какви мотиви стоят под желанието ви да се видите с бившия просто на кафе? Има ли една прашинка надежда у вас, че някак нещата между вас могат някой ден да се оправят? Имате ли нужда от емоционална подкрепа или може би близост с него? Обърнете внимание също така на това колко често проверявате фейсбук профила на бившия си или гледате негови или общи снимки. Ако това все още често се случва, вероятно не сте готови да започнете приятелски отношения с бившия си. Просто, защото това ще бъде само маска, зад която се крие желанието ви отново да бъдете заедно.

Тази илюзия не само няма да ви позволи да бъдете приятели, но и ще блокира съзнанието ви в миналото и по този начин ще саботира възможността да срещнете нова любов в бъдеще. А струва ли си? Няма лошо да оричате известно време раздялата или да саботирате личния си живот. Всеки преживява нещата по свой начин. Но все пак не губете прекрасните си години в илюзии. Отворете сърцето си отново, когато сте готови. И посрещнете новата любов, която вероятно също чака да погледнете към нея.