frida.bg

Да заменим ли кафето с черен чай: тема с любопитно подължение

Кой е по-здравословният избор: черното кафе или черния чай? Ако попитаме англичаните със сигурност ще ни убедят в здравословните ползи на чая. Но например, американците всячески ще защитят статута на черното кафе и ние нямаме нищо против. Изборът на енергизираща напитка рано сутрин е личен избор и ние няма да ви убеждаваме в обратното. Но тъй като черният чай не е особено популярен у нас бихме искали да ви покажем неговите ползи за здравето. Може би англичаните знаят нещо, което на нас все още ни убягва…

Черният чай е страхотен, защото…

Има същото количество кофеин като кафето, но не предизвиква рязък спад на енергията само след няколко часа. Може би сте забелязали, че трябва да пиете кафе на интервали от 2-3 часа през деня ако искате да поддържате високо ниво на енергията си. Е, черният чай не предизвиква този енергиен спад и ще ви държи коцентрирани през целия ден.

Има повече антиоксиданти от кафето. Факт е, е чаят притежава изобилно количесто антиоксиданти, които се борят с възпаленията в тялото, неутрализират свободните радикали и се оборят с оксидативния стрес. В резултат черният чай е страхотен избор ако искаме да увеличим приема си на антиоксиданти и да се погрижим за здравето си.

Може да подобри състоянието на зъбите ви. Според нови изследвания черният чай намалява кариесите, зъбната плака и бактериите в устата. Това се случва благодарение на малкото количество флуорид (около 5 милиграма), който черният чай съдържа. Антиоксидантите в черният чай също съдействат за това зъбите ни да са здрави.

Намалява стреса. Черният чай всъщност притежава релаксиращи и успокояващи свойства. Благодарение на аминикиселината L-theanine черният чай ще ви помогне да повишите енергията и концентрацията си като в същото време намалява нивата на хормона на стреса кортизол. Ако консумирате черен чай всеки ден вероятно ще забележите, че той ви дава същите предимства ато кафето, страхотен вкус, но без това да предизвиква свръхактивация на нервната ви система и стрес.

Независимо дали ще изберете черно кафе или черен чай, консумирайте с удоволствие и усмивка! Това е най-важното!