frida.bg

Охладете тялото си с тези супер вкусни хидратиращи храни

Искате ли да охладите и хидратирате тялото си в тези горещи летни дни? Разбира се, може да си вземем сладолед или да си поръчаме коктейл на плажа (Защо не?!) Но ако искаме да се охладим качествено по-добре да се вслушаме в древната китайска мъдрост, според която има храни, които затоплят тялото ни и такива, които го охлаждат. Охлаждащите храни ни помагат да се освободим от токсините и излишната топлина в тялото, а затоплящите повишават циркулацията на кръвта, както и енергията „ци” или т.н. жизнена енергия.

Охлаждащие храни, според китайската медицина, са изключително подходящи особено за хора, притежаващи т.н. “гореща конституция”, при която има постоянно усещане за горещина, силна жажда, запек и подуване на корема, тревожност, работохолизъм, главоболие и хроничен стрес. Според китайската медицина хората с гореща конституция трябва да приемат повече охлаждащи храни, за да намалят температурата в тялото си, както и да повишат енергията „ин”, асоциираща се с женската енергия, спокойствието и студа.

Виже кои охлаждащи храни според китайската медицина и как те могат да ви помогнат да се справите с горещината през лятото!

Краставица

Сред най-охлаждащите тялото ни зеленчуци са краставиците. Те са изключително хидратиращи и ще ни помогнат да останем охладени поне яколко часа, след като сме ги консумирали. Похапвайте краставици през деня или си направете зелен фреш от краставици с няколко капки лимон. Те със сигурност ще ви помогнат да намалите температурата в тялото си, както и да се освободите от токсините.

Тиквички

Тиквичките са прекрасен летен зеленчук, богат на итамин С, A, магнезий и ценни фитонутриенти. Тиквичките ще ви помогнат да охладите тялото си и ще хидратират тялото ви за дълго време.

Селъри

Селъри, освен страхотен вкус, ни предлага голямо количество фибри, вода и електролити, които ни предпазват от дехидратация. Този прекрасен зеленчук има също така диуретични свойства. Селъри ни предоставя още антиоксиданти, витамин С, В и калий. Можем да си направим фреш със селъри, ябълки или друг зеленчук по избор и да се насладим на страхотен вкус и хидратация в едно.

Пъпеш

Сред плодовете можем да се доверим изцяло на охладения пъпеш. Той може да успокои и най-силната жажда, особено през летните месеци, когато често усещаме гърлото си пресъхнало. Пъпешът има малко калории и високо съдържание на вода. Той е един от най-охлаждащите летни плодове. И за разлика от динята, водата от него се освобождава по-бавно и по-този начин ни държи хидратирани по-дълго време.

Лимони

Цитрусите притежават уникалното свойство да хидратират тялото и да подпомагат изхвърлянето на токсините от него. Добавяйте лимон във водата си или си направете охлаждаща лимонада с мента и газирана вода и със сигурност ще смъкнете няколко градуса (и няколко килограма!) от тялото си!

Кокосова вода

Кокосовата вода ще възстанови хидратацията в тялото ви много по-бързо от обикновената вода. Тя съдържа голямо количество калий и е добър източник на хидратация, особено през лятото. Можем да заменим прясното мляко с кокосова вода, както и да се насладим на освежаващ летен коктейл с вкус на кокосов орех.

Ментов чай

Охладеният ментов чай е прекрасно средство да охладим тялото си през тялото. Ментата съдържа много витамини и минерали като желязо, витамин А, фибри и калии. Тя също така подобрява храносмилането и намалява апетита, което прави ментовия чай верен съюзник в поддържането на теглото и хидратацията през лятото!