frida.bg

Британският канал Channel 4 излъчи филм с непоказвани признания на принцеса Даяна

Британският канал „Чанъл Фор“ (Channel 4) реши окончателно, че ще излъчи скандален видеозапис на принцеса Даяна, в който тя откровено разказва за проблемите в брака си. Въпреки протестите на приятели и близки на Лейди Ди, медията ще излъчи видеото в неделя (6 август) като част от документален филм, посветен на 20-ата годишнина от смъртта й, която се навършва на 31 август.

„Даяна: Историята с нейни думи“. Това е заглавието на филма, в който са включени ексклузивни кадри, направени от учителя на Даяна по публична риторика Питър Сетълън. Записите досега не са били излъчвани публично във Великобритания. Част от откровенията на принцесата са толкова лични, че досега нито една британска медия не се е решавала да ги излъчи.

През 1992-ра година преподавателят по риторика включва камерата и започва да снима видео, за да обсъдят с принцесата грешките в речта и жестикулацията й. Сетълън моли Лейди Ди да разкаже нещо за себе си. Очаквал да чуе послание за благотворителност, случка със синовете й или в най-лошия случай дежурни фрази за задълженията й в кралското семейство.

Уроците по ораторско майсторство обаче ненадейно се превърнали в откровена изповед на жена, огорчена от неудачния си брак. Тя разказва например, че от 7 години не е имала интимен живот със съпруга си. Когато се е омъжила на 20 години е била решена да стане образцова съпруга, но Чарлз изглежда нямал намерение да й помогне. Веднъж й заявил, че не смята да остане единственият в историята принц на Уелс, който няма любовница. Даяна споделя, че когато научила за изневерите на съпруга й с Камила Паркър-Боулс, е била съкрушена. Отишла при кралица Елизабет Втора за съвет и чула от свекървата си единствено – „Не знам, Чарлз е безнадежден». Даяна признава с усмивка на Сетълън: „Това беше единственият й съвет».

Любимата принцеса на народа нарича сватбата си „най-лошия ден в живота си“ и споделя, че първата й истинска любов е била с нейн охранител – сержант Бари Манаки. Те стават любовници през 1985 година. Манаки е с 14 години по-възрастен от принцесата и е женен.  Връзката им продължава около година. Според Даяна кралското семейство разбира за отношенията им, защото го преместват от двореца без обяснения. Във видеото Лейди Ди разказва, че малко след това мъжът загива при загадъчни обстоятелства – в мотоциклетът му на тъмна улица се врязва автомобил. Принцесата е убедена в едно: смъртта му е била поръчана. „На 24 години се влюбих страстно в човек, който беше за мен целия свят. Започнаха да го подозират – отстраниха го, а след това го убиха. Това беше най-голямото сътресение в моя живот. Може и да са ни подозирали, но нямаше преки доказателства. Загина само три седмици, след като ни разделиха. Наистина беше любовта на живота ми», споделя с тъга принцесата.

Видеозаписът остава у Даяна до смъртта й през 1997-ма година, когато колата й катастрофира в тунела Пон дьо л’Алма в Париж. В автомобила са още възлюбеният й Доди Ал-Файед, неговият бодигард, както и мениджърът по сигурността на хотел Риц  Анри Пол, който е шофирал наетия Мерцедес-Бенц. Всички освен охранителят, загиват при опита на колата да избяга от папараци. След смъртта на принцеса Даяна записът е иззет от полицията от двореца. Кралското семейство се обръща към съда, за да вземе касетата, но правото на собственост остава на преподавателят Сетълън. Той я продава за рекордните половин милион британски лири на американския канал Ен Би Си (NBC) през 2004 година. Видеото е излъчено в Съединените Щати, но не е показвано в ефир в Обединеното кралство. Сега записите са в основата на документалния филм, посветен на 20-ата годишнина от смъртта на любимката на британския народ. Срещу публичния показ на кадрите се обявиха братът на Даяна Чарлз Спенсър и нейни приятели. Според тях откровенията на принцесата са твърде лични и не бива да стават обществено достояние. Самите британци обаче са разделени по въпроса. „Тези записи не са толкова скандални, колкото се говори. Не смятам и че принц Уилям и принц Хари ще се натъжат от излъчването на кадрите. Те ще видят майка си духовита, земна и забавна, каквато беше – прекрасна личност. И това всъщност има на касетата, тя просто рамкира изминалото време“, коментира Кен Уарфи, бивш телохранител на принцеса Даяна.

„Мисля, че на никого няма да му е приятно да чуе някой от родителите си да споделя толкова интимни детайли от брака си“, подчертава Ингрид Сюърд, писателка, издала биография на принцеса Даяна, и главен редактор на списанието на короната „Majesty“. От двореца Кенсигтън не са коментирали излъчването на филма.

Текст: Мирослава Кирилова