frida.bg

Опознайте гениалната Агата Кристи – най-продаваният автор в света

Един съвет: не четете книга на Агата Кристи през нощта

Ако го направите, много вероятно е да не заспите веднага, защото всеки звук, всяко подухване на вятъра ще ви струва като стъпки на убиец, причакващ зад завесата, пукот на изстрел или като сладък убийствен унес, който да затвори очите ви.

Такъв ефект имат историите на най-продавания автор на романи в света ( преди нея са само Уилям Шекспир и Библията).  Британската писателка, родена в Торки през 1890 г., държи рекорда за над 2 млрд. продадени книги, преведени на 103 езика. Едва ли има някой, който да не е чувал за нея или персонажите ѝ – Еркюл Поаро и Мис Марпъл. Колко обаче наистина знаем за кралицата на криминалетата?

Като малка  е обучавана у дома

Агата Кристи се е обучавала  у дома си за разлика от двете ѝ сестри.  Това се променя, когато навършва 13 години. Тогава започва да посещава местното девическо училище два пъти седмично, а след това учи пеене в Париж. Въпреки че рядко се е  срещала с деца на нейната възраст,  а приятелите  ѝ са били домашни любимци, слуги и въображаеми такива, кралицата на криминалните романи споделя, че е имала щастливо детство.

Написва първата си книга заради облог

Сестра ѝ Мадж я предизвиква да напише роман. Кристи приема облога и така през 1916 г. се появява първата ѝ книга  – „  Аферата в Стайлс“,  където за първи път тя представя белгийския детектив Еркюл Поаро. Шест издателя отказват да я публикуват, но за щастие през 1920 г. читателите се запознават с ексцентричния Поаро.

Запазва смъртта на Еркюл Поаро в тайна 30 години

Написва книгата  „Завесата: последният случай на Поаро“ през 40-те години, но  я слага в банка и я застрахова срещу  нападение от бомби. Планът е бил романът да се публикува след смъртта на авторката, но излиза през 1975 г., когато  тя е твърде възрастна да продължава с писането.

The New York Times  публикува некролог на Еркюл Поаро, когато той „умира“

Вестникът публика некролог на известния белгийски детектив на първа  страница. Това е единственият път,  когато смъртта на  измислен персонаж е отразена в медиите.  Създателката му казва сбогом на света  през следващата 1976 г.

Агата Кристи е най-успялата жена драматург в света

Агата  Кристи е единствената жена драматург, която е поставила  на сцена едновременно  три пиеси в London’s West End – “Капан за мишки“, „Мрежата на паяка“ и „Свидетел на обвинението“. Пиесата й „Капан за мишки“  се играе повече от 60 години навсякъде по света, като първият път е бил на  6.11. 1952 г.  в лондонския “Ambassadors Theatre” месеци преди коронацията на Елизабет II.

Агата Кристи е един от първите британци, карали сърф

Това се случва след Първата световна война, когато заедно с  първия ѝ съпруг Арчи Кристи пробват да карат сърф в Южна Африка, а после в  Уайкики, Хаваите.  В автобиографията си пише: „ Станах експерт – или поне експерт от европейска гледна точка- в момента на пълен триумф  през деня, когато запазих баланс и пристигнах на брега, изправена на дъската!“

 

Открехнахме завесата на живота на Агата Кристи, – създателката на най-интересните  криминални мистерии. Сега остава само да изберете една от книгите ѝ и да започнете с четенето. Ако не сте ни послушали и все пак четете през нощта.. внимавайте за шумове навън.