frida.bg

Вирусът на притеснението „Аз не съм достатъчно…“ и борбата с него

Стоя пред огледалото и се оглеждам. В ума ми неминуемо се прокрадва мисълта: „Не съм достатъчно слаба.“

Случвало ли ти се е?

Стоиш пред огледалото, наблюдаваш стъклената двойничка срещу теб и виждаш недостатъците ѝ . Не достатъчно стегната, не достатъчно слаба, не достатъчно красива. Картината се сменя. Стоиш пред залата, където след малко ще имаш изпит. Всички обсъждат какво може да се падне и си говорят колко са учили, а в теб виновно минава онази мисъл, че не си учила достатъчно. И сега се притесняваш, защото с твоя късмет, ще се падне темата, която заряза, защото беше два през нощта и едва си отваряше очите.

Взела си  изпита, току-що си завършила, кандидатстваш за работа по специалността, която си учила, но ти казват, че не си достатъчно квалифицирана. Ти, разбира се, знаеш това, но не ти пречи да се почувстваш зле.

Нищо. Все пак работа се намира, но понякога в личен план не върви

Необвързана си. Независима жена, доволна от живота си, работата и приятелите си. Забавляваш се, пътуваш, общо-взето правиш, каквото душата ти желае. Но си признай, че е имало мигове, в които си се чувствала самотна.

Нуждаеш се от близост, от човек, който ще остане през нощта, някой, който може да прегърнеш. Питаш се “Защо го няма?“ Дали е , защото не искаш връзка, или просто не си достатъчно добра за такава?

Ако си от другата страна, обвързана си, но гаджето ти те напуска. Защо? Дали клишето, което ти казва, че проблемът не е в теб, е вярно, или защото не си го/я обичала достатъчно?

Във всички тези примери има една дума, която ме притеснява.

Достатъчно.

Изключително неприятна дума. От онези, които могат да рушат бавно живота ти, без да разбереш докато накрая се окаже, че те е погълнала, защото си искала да запълниш празното пространство, което (не) достатъчно е  създала.

Проблемът с достатъчно е, че негласно се е провъзгласила за диагноза, непризната от лекарите, защото вътрешната несигурност, която всяка от нас някога е изпитвала, се дължи на (не) достатъчно.

Не достатъчно добра. Не достатъчно умна. Не достатъчно красива. Не достатъчно популярна. Не достатъчно  успяла. Не достатъчно богата. Не достатъчно обичаща. Не достатъчно обичана.

Диагноза „ Не достатъчно“

Не-то придава на диагнозата цялостност. Подсилва ефекта върху  последствията от нея.  От „Не достатъчно“ не се умира, но се живее нещастно. Неудовлетворено. Лекарството срещу болестта трудно се приема, защото има твърде много отрова в света, която го неутрализира.

Причините, заради които се появява диагнозата, може да открием във всяко женско списание. Изтъркано. Знам, но е вярно. Дори и жените на кориците да са разкрасени с фотошоп, грим, прическа и дрехи , това не променя факта, че те изглеждат по-добре от нас. Нито сме известни успели певици, актриси или модели. Пък и за кориците на списания не ни снимат.

Същото се отнася и за телевизията и като цяло интернет, медиите, социалните мрежи, Барбитата, тъпите коментари от недорасли момчета и „приятелки“, които поне веднъж сме чували по наш адрес и т.н. Списъкът е дълъг.

Рецепта от лекар обаче няма как да получим. Четенето на статии за повишаване на самочувствието чрез съвети могат да са полезни, но аз няма да те  съветвам.

Аз съм като теб. Познавам думата достатъчно, изказвам я, мисля я. Опитвам се да я пренебрегна и в същото време да я повтарям. Трудна задача, признавам, но не искам да ме победи. Не искам да победи и теб, защото те познавам, въпреки че не съм те виждала. Достатъчно присъства и в твоя живот, независимо дали си го признаваш, или не.  Ще ти кажа едно, трябва да си я повтаряш, просто махни не-то от уравнението. Кажи достатъчно на диагнозата. Ако  това е трудно и понякога ти се струва безполезно, аз съм тук, за да ти го кажа. Само трябва да го прочетеш.

Ти си достатъчно умна. Дори и да не мислиш така, си такава. Ако не си сигурна, просто прочети книга, отвори интернет, намери нещо, което ти е любопитно и го научи.  Това е качество, което можеш да развиваш.

Ти си достатъчно красива. Красотата е до вкус и виждане, така че зарежи глупостите с перфектните момичета, които ни навират в очите. Повтаряй си го, дори и да не го вярваш. Не забравяй, че може би  някой друг го вярва.

Ти си достатъчно добра, за да бъдеш обичана и може да обичаш достатъчно много

Ти.Си. Достатъчна.

Точка по въпроса.

Автор: Галена Стоянова