frida.bg

Какво всъщност са токсините и защо говорим толкова много за тях

Може би ви е омръзнало да слушате за детокс и токсини. Наистина в последно време тази тема се експлоатира по всички възможни начини. И сякаш сме навлезли в едно състояние на десензибилизация. Просто сме спрели да си задаваме въпроса „защо” цялата тази история за „детокса” ние нужна. Но без ясно разбиране на това какво всъщност представляват токсините няма как да разберем и смисъла на всички детокс диети, процедури и т.н. Но най-вече, няма как да знаем къде е границата между истината, полезното и рекламните трикове, които просто искат да печелят на гърба на загрижените за здравето си потребители.

Какво представляват токсините?

Токсините общо взето са отровни вещества, които проникват в тялото от външната среда или се образуват сами  в тялото ни в следствие на метаболитните процеси. И когато те се натрупат в огромни количества водят до увреждане на органите и тъканите. За да обясним по-добре същността на токсините трябва да разгледаме 3-те вида токсини, които се натрупват в телата ни. А те са …

Токсини, които се образуват вътре в тялото

Човешкото тяло притежава способността да се възстановява (клетъчно възстановяване), отбранява (имунна система) и натравя (токсини). Телата ни също така имат естествени начини за самопречистване (отделителната система). Как всъщност тялото ни само образува токсини? Представете си само, телата ни непрестанно работят на пълни обороти, за да възстановяват клетките и тъканите. То също така образува отпадъчни вещества (вътрешни токсини), които се неутрализират с помощта на лимфната, кръвоносната и отделителната система.

Кои са знаците, че имаме прекалено много вътрешно-образувани токсини: алергични реакции, хроничен синузит, проблеми с храносмилателния тракт, както и хранителните непоносимости към глутен, лактоза, яйца и т.н.

Токсини, които навлизат в тялото ни отвън

Тялото има естествени процеси на самопречистване от собствените си токсини. Проблемът идва от това, че средата, в която живеем привнася огромно количество токсини, с които тялото ни не успява да се справи само. Токсините в средата могат да бъдат открити навсякъде – от водата до дезодорантите, цигарения дим и замърсения въздух, които неизбежно приемаме в телата си. Тук се включват токсичните съставки като тежки метали (алуминий), химикали в генно-модифицираните храни и тези, които колите отделят всяка секунда и замърсяват въздуха. А когато въздухът е пълен с токсини, как можем да сме здрави?

Токсини от неправилен начин на живот

Освен всичко това, ние можем съвсем осъзнато да задръстваме тялото си с токсини и отрови. Например, хроничният стрес, преяждането, нездравословната диета, депрсията, тревожността и мързелът са в основата на осъзнатата интоксикация. Комбинацията с прием на алкохол, пушене, липса на физическа активност и незадоволителни социални контакти и отношения – и порочният кръг на разболяването е очертан.

Защо имаме нужда от детокс?

Всъщност, детоксът има много измерения. Вече отбелязахме по колко различни начини нашето тяло се изпълва с отрови и вредни вещества. Детоксът педставлява всички начини за пречистване на нашите тела, ежедневие, ум и емоции от всичко, което ни вреди. Здравословна диета, физическа активност, чист въздух, хармонични емоции, приятна работна среда и балансирани отношения с другите хора. Детоксът е средство за постигане на хармония, отвъд магическите средства, които рекламната индустрия набива в очите ни. Детоксът е ПРЕЧИСТВАНЕ. И най-вече – предпоставка за здраве и щастие.