frida.bg

Ползите да бъдем в ролята на „жертва“ (и как да спрем да я играем)?

След като щастието ти зависи от това, което прави някой друг, явно наистина си имаш проблем.

Ричард Бах

Един от големите проблеми на хората се състои в това, че влизат в обувките на жертвата и смятат, че нямат контрол върху живота си. От тази перспектива нещата съвсем не изглеждат прекрасни. Може да се чувствате като заклещени между обстоятелствата в живота си, да смятате, че целия свят/всички хора са срещу вас и да се разочаровате постоянно. Не звучи като идеалния сценарий за живота, нали? Но точно това се случва, когато откажем да действаме и се оставим на волята на другите – изгубваме се в ролята на жертва. Тази позиция е доста съзнателен избор, която понякога ни харесва повече, отколкото си признаваме. Колкото и да звучи нелогично това да бъдем в обувките на жертвата има множество „ползи“, които може би ще ни изненадат.

Какво ни дава ролята на жертва?

Всъщност ролята на жертва има доста предимства. Да, постоянно ни се случват кофти неща – хората ни предават, разочарование сме и сме нещо като „жертва на съдбата”. Естествено, не по наша воля. Но в това има скрити ползи за нас самите. Например…

Получаваме внимание и грижа

Кгато страдаме не по наша вина увеличаваме шансовете си хората да ни съжалят, да ни обърнат внимание и да поискат да ни помогнат. Така индиректно  другите показват, че са загрижени за нас и ни обичат.

Няма нужда да поемаме отговорност за нищо

Тъй като сме „жертви” на непредвидими обстоятелства ние няма нужда да поемаме отговорност за каквото и да е. Нека другите са отговорни. Нека другите се погрижат за всичко. Животът е лесен без отговорности, нали?

Не е нужно да рискуваме

Тъй като не действаш, не рискуваш да се провалиш и да загубиш. Понякога страховете ни са толкова силни, че ако най-после решим да действаме може всичко да се сгромоли с гръм и трясък. И предпочитаме да не действаме, да не рискуваме и да продължим да се идентифицираме с ролята на „жертва”. По-лесно е!

Чувстваме се „прави“, защото другите са виновни

Един от най-добрите начни да се почувстваш прав и другите да са виновни за всичко е да откажеш да поемеш отговорност за себе си. Понякога забравяме, но дори и отказвайки да предприемем действие, това е осъзнат избор и дори за него имаме отговорност. Бездействие или действие – решението е взето и отговорността за нашето участие е изцяло наша. Но този проблем лесно може да се разреши като прехвърлим вината върху другите. Така залостваме вратата пред себе си и оставяме хората да се оправят с всичко. А ние зацикляме все повече и повече в една ситуация „сякаш без изход”.

Какво можем да направим?
Позволете си да действате

И какво ако този път откажете да сте жертвата? Какво е най-страшното нещо, което може да се случи? Опитайте да поемете отговорност за решението си или да действате активно, за да защитите себе си и правата си. Изберете активността пред пасивното очакване нещата да наредят от само себе си или от някой друг. Животът е си е наш. А бедействието е просто нашия активен избор да не действаме.

Помогнете на някой друг

Най-лесният начин да излезем от позицията на жертва е да опитаме да застанем в позицията на помагащия и подкрепящ друг. Хората винаги имат нужда от притегната ръка, така че лесно ще намерите възможност да изявите тази част от себе си. И да я развиете!